Podsećamo da je I.U. uhapšen 27. decembra prošle godine u Ulici Stefana Nemanje kada je policija u audiju kojim je upravljao pronašla pištolj sa 12 metaka.

Poslednjih dana pojedini portali pisali su da je pištolj, koji je nađen kod I.U, vlasništvo radnika Gradske uprave Novog Pazara koji je, navodno, prijavio njegov nestanak.

“Tokom istrage saslušan je okrivljeni I.U. i izvršeno balističko veštačenje oružja. Sve informacije o poreklu oružja pojavile su se nakon podizanja optužnice, pa je tužilaštvo naložilo Policijskoj upravi Novi Pazar da preduzme neophodne radnje koje se tiču otkrivanja porekla oružja pronađenog kod I.U”, navodi se u saopštenju.

Aktivista se tereti da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

U pritvoru je bio do 31. decembra prošle godine, kada je Viši sud u Novom Pazaru, po žalbi njegovog branioca, ukinuo rešenje o pritvoru do 30 dana.

On je nakon hapšenja pojedinim medijima rekao da je pištolj nosio zbog lične zaštite.

“Dobijao sam pretnje, a pošto sam jednom već bio meta političkog napada, kada je pokušana moja likvidacija, morao sam da se nekako zaštitim”, izjavio je tada.

On već mesecima unazad na društvenim mrežama kritikuje lokalnu i republičku vlast, a u danu kada je uhapšen u poseti Novom Pazaru bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.