Poginulo je više od 5.600 dece i 3.550 žena, navedeno je u saopštenju. Uz to je 31.000 ljudi ranjena, prenela je agencija Frans pres.

U Izraelu je ubijeno više od 1.200 ljudi, većinom civila, a najviše njih prvog dana rata, kada je oko 240 talaca odvedeno u Pojas Gaze.

Najmanje 48 novinara poginulo u ratu Izraela i Hamasa

Preliminarna istraga Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) pokazala je da je do danas najmanje 48 novinara i zaposlenih u medijima ubijeno od početka rata Izraela i palestinskog Hamasa.

Najsmrtonosniji dan za njih je bio je prvi dan rata, 7. oktobar, kada je poginulo šest novinara i zaposlenih u medijima. Pet novinara je ubijeno 18. novembra.

Ubijena su 43 palestinska novinara, četiri izraelska i jedan libanski.

CPJ proučava sve izveštaje o ubijenim novinarima i zaposlenim u medijima, ranjenima ili nestalima u ratu od 1992. godine.

Od početka rata Izraela i Hamasa devet novinara je ranjeno, tri su nestala, a 13. ih je uhapšeno.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su obavestile Rojters i Agenciju Frans pres da ne mogu da garantuju zaštitu njihovih novinara koji izveštavaju iz Pojasa Gaze, pošto su one tražile garancije da njihovi novinari neće biti meta izraelskih napada, objavio je Rojters 27. oktobra.

Tog dana je počela izraelska kopnena ofanziva u Gazi.