Cilj produženja uredbe je, kako je navedeno u saopštenju, sprečavanje većih poremećaja na tržištu i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Na sednici su donete i odluke o privremenom produženju zabrane izvoza Evro dizela EN 590, takodje do 28. februara 2023. godine, kao i o privremenoj zabrani izvoza i iznošenja prirodnog gasa do istog datuma.

Sve te odluke primenjuju se od 1. februara. Kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje tržišta derivatima nafte i očuvao standard gradjana, Vlada Srbije odlučila je da na još mesec dana, odnosno do kraja februara, produži i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na pojedine derivate nafte za 10 odsto.

Vlada je usvojila Uredbu o utvrdjivanju programa podrške unapredjenja razvoja, izrazito nedovoljno razvijenih opština kao sistemsku podršku podsticanju regionalnog razvoja na celoj teritoriji Srbije i za to su namenjena sredstva u iznosu od 365 miliona dinara.

Opštine kojima su namenjena sredstva su: Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bojnik, Bosilegrad, Brus, Bujanovac, Varvarin, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žaguibica, Žitoradja, Knjaževac, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo, Lebane, Ljig, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medvedja, Merošina, Mionica, Nova Varoš, Opovo, Petrovac na Mlavi, Preševo, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raška, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Surdulica, Trgovište, Tutin i Crna Trava.

Cilj Uredbe je da se doprinese unapredjenju infrastrukturnih kapaciteta izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe), kroz izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede, kao i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave.

Članovi Vlade dali su saglasnost da grad Novi Sad uspostavi saradnju sa opštinom Tivat, u Crnoj Gori i opštinom Alanja, u Turskoj.