U saopštenju se navodi da Vlada, u cilju šire urbanizacije ovog dela Beograda, preko nacionalne platforme “Srbija stvara”, pokreće projekat oslikavanja starih stubova mosta Gazela i stvaranje prve “street-art” galerije na otvorenom, u neposrednoj blizini budućeg kreativno inovativnog centra Ložionica.

Najavljeno je da će “betonski stubovi mosta poslužiti kao platno za murale”, kao i da je ideja da to bude prva “živa street-art” galerija u Evropi u kojoj će umetnici moći da stvaraju svoja dela inspirisana inovacijama, čovekovim stvaralaštvom i sinergijom prirode i novih tehnologija.

“Urbana galerija, kao prirodni nastavak kompleksa Ložionice, prostiraće se od Savske ulice i Mostarske petlje sve do Savskog šetališta. Pored oslikavanja svih nosećih stubova mosta Gazela novi urbani izgled dobiće i stubovi pripadajuće pristupne saobraćajnice mosta Gazela, koja se nadvija iznad nove saobraćajnice Ulice Ideja”, navodi se u saopštenju.

Najavljeno je da će “koncept galerije biti razrađen u saradnji sa kreativnim konsultantom i međunarodno priznatim street-art umetnikom Andrejem Žikićem – Artezom”, kao i da će uskoro biti raspisan javni konkurs na koji će moći da se prijave domaći street-art umetnici.

Projekat rekonstrukcije stare Ložionice i njena adaptacija u prvi centar kreativnih industrija u Srbiji nastajao je na inicijativu nacionalne platforme “Srbija stvara”, a izgradnja centra se u potpunosti finansira iz sredstava budžeta Vlade.