„Trenutno, Specijalnom sudu nije predočena nikakva veza izmedju ovog izveštaja i optužnica protiv čelnika OVK“, kazala je ona.

Šef poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri kazao je za Kosovapress da će rezolucija pomoći „da se razjasni istina da nije bilo trgovine organima i da je izveštaj zasnovan na političkim informacijama Srbije“.

Ocenio je da su usvajanje rezolucije protiv Martijevog izveštaja i dešavanja u Specijalnom sudu dva odvojena događaja.

„Ova rezolucija pomaže da se razjasni istina da nije bilo trgovine organima i da je izveštaj zasnovan na političkim informacijama Srbije. Ne vidim tu debatu u vezi sa dešavanjima u Specijalnom sudu, postoji drugi proces. Istina je vrlo jednostavna, naša borba za slobodu je bila poštena, čista borba“, kazao je on.

Dodao je da su ostale tvrdnje u Specijalnim većima u Hagu zahtevi prema kojima Kosovo mora ozbiljno da se odnosi, kao i da aktuelna vladajuća stranka nije podržala formiranje Specijalnog suda.

Skupština Albanije je sa 125 glasova za, nijednim protiv i uzdržanim usvojila prošle nedelje rezoluciju „O neosnovanosti tvrdnji o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji“.

Izmedju ostalog, u rezoluciji je ocenjeno da „sve tvrdnje koje se iznose za nehumano postupanje prema licima i ilegalnu trgovinu ljudskim organima u Albaniji i/ili na Kosovu ostaju neosnovane i nedokazane“.