„Umesto što njega i njegove saradnike predstavljaju kao srpske heroje – vlasti Srbije bi trebalo da učine više na priznanju zločina protiv čovečnosti i genocida počinjenog tokom devedesetih godina prošlog veka. Da odbace mrski nacionalizam koji je motivisao takve zločince“, istakao je u pisanom odgovoru predstavnik agencije američke vlade usredsredjene na zaštitu ljudskih prava, vojnu bezbednost i ekonomsku saradnju.

On je dodao da cene „napore hrabrih pojedinaca u Srbiji koji na miran način žele da iskažu jasnu distancu od tih užasnih zločina i ljudi koji su ih počinili“.

Ambasada SAD u Beogradu je u odgovoru na upit Glasa Amerike o grafitu navela da Ratko Mladić ne treba da bude lice koje Beograd pokazuje svetu.

„SAD i Srbija su posvećene osnovnim vrednostima, uključujući toleranciju, ljudska prava i vladavinu prava. Ponekad je izazovno pomiriti se sa teškim trenucima iz prošlosti – i za SAD, i za Srbiju – ali nema ničeg časnog u zaštiti memorijala ratnog zločinca osudjenog za genocid i zločine protiv čovečnosti. Nadamo se da će se Srbija fokusirati na svetliju, inkluzivniju budućnost, pre nego da iznova prolazi kroz bol, mrak i podele iz devedesetih godina“, navodi se u pisanom odgovoru portparola ambasade SAD.

Istovremeno, Evropska unija pozvala je Srbiju da se uzdrži od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina, kao i da radi na pomirenju.

„Stav EU je čvrst i jasan: potrebno je efikasno prevazići nasledje prošlosti, uzdržati se od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina i negovati pomirenje. Od zemlje koja teži članstvu u EU očekuje se da se uskladi sa osnovnim vrednostima EU – vladavinom prava, demokratijom, pravdom“, rekla je u odgovoru za Glas Amerike portparolke Evropske komisije Ana Pisonero.

Takodje je podsetila da Srbija treba da nastavi i produbi reforme u domenu slobode govora i rešavanju pitanja ratnih zločina.

„To je od ključne važnosti za napredak zemlje na evropskom putu“, zaključuje se u pisanom odgovoru Pisonero.

Tenzije u vezi sa grafitom Ratka Mladića otpočele su neposredno uoči Medjunarodnog dana borbe protiv fašizma – kada su gradjani i deo nevladinog sektora, izmedju ostalog i Inicijativa mladih za ljudska prava, najavili njegovo uklanjanje.

Prethodno je, po navodima portala, inspekcija izdala nalog stanarima zgrade u Njegoševoj 38 na Vračaru da uklone sporni grafit. Policija je juče privela pa posle par sati pustila aktivistkinje za ljudska prava Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović pošto su jajima gadjale mural.

Pomenuti grafit je tokom dana prefarbao Djordjo Žujović, član Socijaldemokratske partije Srbije – stranke u koaliciji sa vladajućom Srpskom naprednom strankom. Medjutim, ubrzo potom na mestu dogadjaja pojavile su se nepoznate osobe koje su ga do večeri očistile i održale skup. //