„Već smo odobrili puštanje strateških rezervi nafte kako bi se stabilizovalo tržište. SAD izvozi svaki molekul tečnog prirodnog gasa kako bi ublažio manjak zaliha u Evropi. Bajdenova administracija je apelovala na američku industriju nafte da pojača proizvodnju kako bi zadovoljila aktuelne potrebe“, rekla je ministarka, preneo je Glas Amerike (Voice of America – VoA)

SAD su uvele zabranu na uvoz ruske nafte i drugih energenata, dok evropske zemlje to nisu učinile jer u mnogo većoj meri od Amerike zavise od ruskih energenata.

Na pitanje da li svetsko tržište može da izdrži zabranu uvoza ruske nafte i drugih energenata, američka ministarka je rekla da se to sada analizira i da se „svaka zemlja različito nosi sa tim“.

„Nijedna zemlja ne želi da finansira Putinov rat i zato je jako važan brzi prelazak na čistu energiju za Evropu… Kada je reč o zabranama uvoza, to je specifično pitanje za svaku zemlju. Znamo da ruska nafta i gas čine veliki deo evropskog uvoza, podržavamo ih i radimo sa njima na tome da nadjemo rešenje da budu energetski nezavisni“, rekla je ona.

Dženifer Grejnholm je dodala da je Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) već predstavila odredjene mere za smanjenje zavisnosti od ruske nafte.

Prema njenim rečima, brz prelazak na čistu energiju važan je ne samo zbog borbe protiv klimatskih promena, već je i dobro rešenje da se smanji energetska zavisnost Evrope od Rusije.