Postupanja protiv Raula Gandija, praunuka prvog premijera Indija Mahatme Gandija, naišla su na raširenu osudu među Modijevim protivnicima, i smatraju se još jednim dokazom napada vlade na demokratiju i slobodu govora, i pokušajem gušenja drugačijeg političkog mišljenja.

Uklanjanjem Gandija iz politike nanet je krupan udarac opozicionoj stranci koju je vodio u oči opštih izbora naredne godine.

Lokalni sud u Modijevoj rodnoj saveznoj državi Gudžarat osudio je Gandija prošlog četvrtka zbog govora, održanog 2019. godine, u kojem je postavio pitanje “zašto se svi lopovi prezivaju Modi”.

U istom govoru Gandi je pomenuo tri osobe koje se prezivaju Modi, a nisu međusobno povezane: odbeglog tajkuna koji trguje dijamantima, sportskog zvaničnika koji je izbačen iz nacionalne kriketaške prve lige, i indijskog premijera.

Po indijskom zakonu, poslaniku koji je osuđen krivično na kaznu zatvora od minimum dve godine oduzima se mandat i izbačen je iz parlamenta, ali je Gandi na slobodi uz kauciju u narednih 30 dana, i planira da se žali.

Opozicioni poslanici potrčali su danas da se stave u njegovu odbranu, ocenivši njegovo izbacivanje iz parlamenta kao novo dno za indijsku ustavnu demokratiju.

Kritičari Narendre Modija kažu da je indijska demokratija u opadanju otkako je on 2014. godine došao prvi put na vlast. Optužuju njegovu vladu za populizam i hinduski nacionalizam, što je optužba koju ona poriče.