Djordjević je za Betu rekao da je Grčić obezbedio desetak autobusa koji su u 10 sati odvezli radnike iz upravne zgrade u Baroševcu ispred koje je trebalo da se održi protest.

“Ovakav kriminal nije zabeležen za 70 godina istorije EPS-a. Grčić je naredio da svi radnici rudarske struke, mašinske, elektro i finansijske struke koji su podrška proizvodnom procesu napuste radna mesta i odu kući da se ne bi pridružili protestu koji je izazvan ogromnim nezadovoljstvom radnika, pa pozivam predsednika države Aleksandra Vučića da dodje na kop u Baroševac i vidi šta se radi u državnom preduzeću”, rekao je Djordjević.

Dodao je da je Grčić istovremeno naredio da radna mesta napusti i više stotina zaposlenih u firmi Kolubara-metal u Vreocima, a da radnici u upravnoj zgradi u Lazarevcu ne smeju da napuste radna mesta do 15 sati.

Grčić je, prema njegovim rečima, na taj način “uklonio” ili “blokirao” radnike u krugu od deset kilometara i sprečio ih da se priključe protestu.

Djordjević je rekao da je pozvao sve radnike koji rade na bagerima i iskopavanju uglja da takodje napuste radna mesta, osim jednog dežurnog radnika na bageru, ako se državno rukovodstvo ne odazove pozivu, a pozvao je da na kop danas dodju i resorna ministarka Zorana Mihajlović, premijerka Ana Brnabić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Djordjević je do 22. oktobra bio predsednik Sindikata radnika EPS-a ali je toga dana kada je održan prvi protest u Beogradu ispred EPS-ove upravne zgrade opozvan sa te dužnosti.

On je rekao da je smenjen na “lažiranoj sednici Glavnog odbora na kojoj nije prisustvovao dovoljan broj članova i da je to učinjeno na pritisak Grčića koji hoće da uništi sindikat”.

Razlog za pokretanje protesta je, kako je rekao Djordjević, to što poslovodstvo nije isporučilo radnicima uplaćeni ugalj za predstojeću zimsku sezonu, a istovremeno ga je prodavalo privatnim stovarištima.

Osim toga radnici su nezadovoljni i zbog umanjenja plata i “rasipničkog poslovanja te državne kompanije”.

Djordjević je rekao da je kupljeno na desetine video kamera i da je radni prostor ozvučen, i pozvao nadležne institucije da utvrde šta je cilj prisluškivanja.

Dodao je da je nedopustivo da se radnicima ne isplaćuju zarade prema ugovoru, a da se na obnovu nameštaja u EPS-u potroši 33 miliona evra.

//