On je za Betu, povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je domaćoj aviokompaniji Er Srbija potreban strateški partner, rekao da je cilj da se osigura dodatni kapital za vanredne situacije, kroz strateško partnerstvo koje ne može da predje suvlasništvo od 49 odsto, zbog pravila Evropske komisije (EK).

Vučić je pre dva dana u Kataru zamolio emira, šeika Tamima bin Hamada al-Tania, “da vidi da li mogu da pomognu i da li imaju interes da postanu strateški partner” Er Srbije koja “ostvaruje dobre rezultate, ali da li će tako biti i u budućnosti ne zavisi samo od Srbije, već od tržišta, jer se sada vidi da velike svetske kompanije padaju”.

On je rekao da je Er Srbija u potpunosti u srpskim rukama i najavio da će se nastaviti razgovori posle procene stručnjaka.

Vojinović je rekao da je potreba za partnerom Er Srbije, ne zbog sticanja novih veština ili pomoći u upravljanju poslovima, što je bio prioritet kada je ostvareno partnerstvo sa kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, već najverovatnije zbog obezbedjenja dodatnog kapitala.

“Ni Katar, ni neke druge aviokompanije ne mogu Er Srbiji da ponude u ovoj fazi ništa suštinski novo u tehnologiji, znanju i upravljanju. Potraga za strateškim partnerom je rezervna opcija kao sigurnost zbog nepredvidivog i teškog biznisa aviokompanija na koji utiču stvari koje one ne mogu da kontrolišu kao što su, na primer pandemija”, rekao je Vojinović.

Država Srbija je, kako je rekao, uz odobrenje EK za vreme pandemije Er Srbiji dala nekoliko desetina miliona evra, ali taj novac kompanija mora da vrati.

Subvencije Er Srbiji su, prema rečima Vojinovića, dodeljivane na kontrolisan način, od samog početka i uz odobrenje EK zbog poslovanja Er Srbije u deregulisanom, ali nadziranom Sporazumu o otvorenom nebu, iako Srbija nije članica EU.

Dodao je da je država preuzela i 200-300 miliona evra dugova Jat ervejza, ali da je to kompenzovano koncesijom beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” koja je dobijena zbog rasta i ulaganja Er Srbije koja je za 1,9 miliona povećala broj putnika.

“Aviosaobraćaj je zatvoren sistem koji generiše vrednost, ali mora da bude subvencionisan pod kontrolom i ta ulaganja se vrate u budžet. Er Srbija je krenula u ekspanzivno širenje i ove godine će u letnjem periodu imati 80 detinacija što je za deset više nego što je Jat imao u najslavnijim danima”, rekao je Vojinović.

Dodao je da će ove godine Er Srbija, kako je najavila, zbog širenja mreže i pojačanih linija prema Rusiji, imati profit od 20 miliona evra.

Konsultant za strane investicije, Milan Kovačević, rekao je za “Novu” da je malo neobično to što je Vučić pozvao u Kataru na strateško partnerstvo u Er Srbiji jer “Emirati i Katar nisu u dobrim odnosima, tako da je možda reč i o tome da se vlasništvo Etihada nad ‘Er Srbijom’ potpuno preseli na Katar”.
Akcionarsko društvo Er Srbija je, prema podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, 83,85 odsto u srpskom vlasništvu, dok preostalih 16,42 drži Etihad.

Još od 2013. godine, kada je ugašen Jat, a napravljen aranžman sa Etihadom, država je u ovoj kompaniji finansijski intervenisala više puta, a u roku od prvih pet godina, za nju je izdvojila više od 200 miliona evra.

Na početku suvlasništva Etihad je imao 49 odsto vlasništva Er Srbije, dok je ostatak pripao Srbiji, ali se vremenom vlasnička struktura menjala. Krajem 2020. prvi put je uradjena dokapitalizacija, kada je vlasnički udeo države sa 51 povećan na 81,97 odsto, u šta je uloženo 100 miliona evra.