“Rad u bilo kojoj vojsci trebalo bi da je privilegija samo onih koji su natprosečno sposobni da ispune postavljene kriterijume, za osobe visokih moralnih kvaliteta i istinske patriote. Na veliku žalost to trenutno nije slučaj. Vojska je postala čekaonica za penziju ili zamka za one koji su se informisali kroz podobne medije ili preko sajta Ministarstva odbrane”, piše u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije ponovio je da nije “državni neprijatelj” niti neko ko radi protiv interesa Vojske Srbije ali da mora da upozori na katastrofalno vođenje sistema odbrane.

“Zaposleni u Vojsci Srbije primaju plate koje su daleko ispod zakonom garantovanih, nemaju pravo na topli obrok i regres iako je to zakonom predviđeno, često od sopstvenih sredstava plaćaju prevoz za dolazak i odlazak sa radnog mesta, nemaju adekvatne uslove za rad, rade više od zakonom predviđenog radnog vremena i na poslovima koji su ranije bili nespojivi sa vojnom profesijom”, naveo je, između ostalog, taj sindikat.

Istakli su da “kap u punoj čaši žuči” predstavlja i samovolja visokih oficira koji zarad svojih karijera “gaze preko leševa”, a posebna je sramota što se, kako su naveli “visokim oficirima toleriše laganje, mobing, seksualno uznemiravanje i zloupotreba službenog položaja”.