U izveštaju se citira interni mejl poslat iz kompanijske uprave u kojem se kaže da osoblje Mekdonaldsa u Americi i deo u inostranstvu treba da pređe na rad od kuće dok kompanija šalje obaveštenja o sudbini radnog statusa zaposlenih.

Mekdonalds nije želeo da komentariše ono što je objavljeno u Vol strit džornalu.

Prema navodima iz mejla, uprava kompanije će ove sedmice obavestiti zaposlene o odlukama koje se tiču osoblja, a deo su šireg restruktuiranja Mekdonaldsa koje je najavljeno u januaru.

Mada tržište radne snage u SAD i dalje stoji dobro, sve više je otpuštanja, ponajviše u sektoru tehnologije, u kojem su mnoge kompanije zapošljavale preko mere nakon “buma” u vreme pandemije kovida-19.

Otpuštanja su prethodnih meseci najavili Aj-Bi-Em, Majkrosoft, Amazon, Sejlsfors, Meta, Tviter i Dordeš.

I u drugim sektorima je bilo otpuštanja, ali najviše su bili pogođeni zaposleni u kompanijskim kancelarijama, dok za uslužnim poslovima – poput onih u samim Mekdonaldsovim restoranima, i dalje postoji potražnja, i manjak radne snage.

Mekdonalds, čije je sedište u Čikagu, ima više od 150.000 zaposlenih u kancelarijama i restoranima, a oko 70 odsto zaposlenih nije sa teritorije SAD.

Kompanija je izvestila da joj je globalna prodaja brze hrane porasla u 2022. godini za 11 odsto, a u Americi za šest odsto, ali u poslednjem godišnjem izveštaju navela je da ima probleme sa adekvatnom raspodelom poslova u nekim od svojih radnih jedinica.