Rodžer Voters (Roger Waters), nekadašnji vodja i tekstopisac grupe Pink Flojd (Pink Floyd), optužio je muzičku industriju da je potpuno pokrala stvaraoce muzike, i ponovo je odbacio mogućnost svog vraćanja u stari bend, piše britanski muzički portal Nju muzikal ekspres (NME).

Voters, jedan od osnivača Pink Flojda, iz kojeg je izašao 1985. godine, ocenio je da su na čelu muzičke industrije “nitkovi i lopovi”.

Basista i vlasnik prava na slavni konceptualni album Pink Flojda “Zid” (The Wall), nedavno je za list Tajms govorio o muzici u digitalnoj eri i izneo tvrdnju da je “puč koji je izvela Silikonska dolina” doveo do toga da sadašnji muzičari teško zaradjuju za život.

“Osećam se izuzetno privilegovanim zbog toga što sam rodjen 1943. a ne 1983. godine, što sam bio tu kad je muzički biznis još postojao, kad se puč, koji je izvela Silikonska dolina, još nije dogodio, pa se sledstveno tome još moglo zaradjivati za život od pisanja i snimanja pesama i njihovog izvodjenja pred publikom”, rekao je Voters.

Prema njegovim rečima, “tada se ova galerija nitkova i lopova još nije ubacila izmedju ljudi sa kreativnim aspiracijama i njihove potencijalne publike i pokrala svaki j***beni cent koji je iko ikada napravio”.

U novembru prošle godine, Pink Flojd, bez Votersa, objavio je, posle 20 godina pauze, novi album “The E n d l e s s River”, u suštini zbirku restlova nastalih u vreme prethodog albuma “The Division Bell”, kada je klavijaturista i suosnivač benda Ričard Rajt (Wright) još bio živ.

“The E n d l e s s River” se popeo na prva mesta velikog broja zemalja u svetu, uključujući Veliku Britaniju.

Pre objavljivanja albuma, po medijima i društvenim mrežama se postavljalo pitanje da li je u njegovom stvaranju učestvovao i Voters, budući da se pomirio sa ostatkom grupe, to jest Dejvidom Gilmorom (David Gilmour), Nikom Mejsonom (Nick Mason) i Ričardom Rajtom, i zajedno sa njima nastupio na manifestaciji Lajv ejt 2005.

Voters je odgovorio saopštenjem preko Fejsbuka, u kojem je naveo da nikakve veze nema ni sa “The E n d l e s s Tiver” ni sa bendom, jer ga je napustio pre čitave tri decenije.