Vučević se u Trstu sastao sa Tajanijem, a potom u uvodnom delu Poslovnog foruma Itaija – Srbija “Zelena tranzicija: nove prilike za bilateralnu saradnju” kazao da je cilj Srbije da bude punopravni član Evropske unije i da je “nemoguće zaokružiti evropsku priču bez prijema Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju Vlade. {image2}

Tajani je kazao da Italija podržava prijem Srbije u EU, da će se zalagati da ona to postane i pre 2030. godine i da je njeno “prisajedinjenje prirodno te treba da predstavlja, ne samo prioritet za vladu Italije, već i za sve vlade EU”.

Šef italijanske diplomatije je rekao da se nada da će susret imati ogroman značaj zato sto predstavlja kontinutet i da Italija želi da bude “rame uz rame sa srpskim narodom, ne samo što se tice politike već i što se tice privrede”.{image3}

Vučević je kazao da je Tajaniju preneo “razočaranje i zabrinutost srpskog naroda” zbog izglasavanja četvrtak u Generalnoj skupštini UN rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici, i da je “ponosan jer veći deo čovečanstva nije glasao za rezoluciju”.

“Bojim se da (rezolucija) ništa dobro ne donosi, već otvara duhove prošlosti, nadam se da je u pravu Tajani, a ne ja. Vreme će pokazati”, rekao je Vučević na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tajanijem. {image4}

Tajani je rekao da stav Italije jasan i da ono što se dogodilo u Srebrenici nije odgovornost jedne države već pojedinaca.

“Za nas se to tiče prošlosti” – rekao je Tajani. {image5}

Italija je na jučerašnjoj sednici glasala “Za” rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995.

U okviru Poslovnog foruma Italija – Srbija, na kojem učestvuje više od 200 kompanija i zvaničnika, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović je otvorio panel-diskusiju na temu “Cirkularna ekonomija: za održivu industriju i poljoprivredu”. {image6}

Martinović je istakao značaj spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda sa Republikom Italijom koja iznosi 545 miliona evra i dodao da je Italija, kao članica EU, zemlja u koju Srbija najviše izvozi, a na drugom mestu razmene je po pitanju uvoza.

“Prateći Zeleni dogovor i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, Republika Srbija preduzima korake u okviru IPARD III programa kroz izgradnju postrojenja za održivo korišćenje energije, agro-ekološke mere, digitalizaciju, diverzifikaciju i LEADER pristup u iznosu od 280 miliona evra i uskoro nas očekuje potpisivanje Finansijskog sporazuma”, naglasio je Martinović.

Vučević je uputio poziv italijanskim kompanijama da se uključe u izložbu “EXPO 2027” i izrazio zadovoljstvo zbog toga što će danas u Trstu biti potpisano više međudržavnih ugovora.