Vučević je poručio da “ambijent” u kojem se Srbija nalazi nije dozvolio da se ta stranka fokusira samo na  formiranje nove vlade

“Nova vlada mora da donese novu energiju, nova lica, novi optimizam i novu volju da se bori zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićemi  Narodnom skupštinom za Srbiju”, rekao je Vučević za Radio televiziju Srbije (RTS).

On je naveo da će se konture nove vlada znati za sedam dana, 10 ili 15, objasnivši da je zbog “ambijenta” akcenat bio na drugim pitanjima – kao što je pitanje bezbednosti posle terorističkog napada u Moskvi, ukidanja dinara na Kosovu, i drugi pritisci na Srbiju.

Na pitanje da li sebe vidi u novom timu vlade, on je rekao da se vidi “kao deo tima – na ovoj ili onoj poziciji, ili na klupi za rezerve, ili na tribinama”.

“Svakako ne odustajem od ove politike koju vodimo i verujemo u tu politiku jer je to jedina politika koja čuva Srbiju”, naglasio je.

Vučević, koji je i ministar odbrane, je rekao da je Kosovo najveći bezbednosti rizik za Srbiju, pominjući da se “naoružavaju takozvana Bezbednosne snage Kosova i da postoji proces da se tamo formira vojska”.

On je, na pitanje o terorističkom napadu u Moskvi, naveo da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije dobili nalog da u javnom prostoru centralne Srbije patrolira vojna policija kao i da su vojne bezbednosne službe dobile nove zadatke.

Vučević je rekao da su “pritisci na Srbiju nikad veći” i da je sednica Političkog komiteta Saveta Evrope (SE) na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova u tu međunarodnu organizaciju jedan od tih pritisaka.

Vučević je, gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da je to politika onih zemalja koje su pokrovitelji kosovske nezavisnosti i da one sada kreću u finalizaciju tog procesa.

“Sednica komiteta je prvi korak, a verovatno će u maju Savet ministara doneti konačnu odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope”, rekao je Vučević.

Naglasio je da je neverovatno da zemlja koja nije država bude primljena i da na taj način Savet Evrope krši i svoje i međunarodne principe.

Vučević je podsetio da je Priština imala tri uslova da ispuni pre razmatranja mogućnosti prijema u SE.

“To su vraćanje imovine manastiru Dečani, formiranje Zajednice srpskih opština i zaustavljanje eksproprijacije na severu Kosova. Oni su ispunili samo jedan od ova tri zahteva i to nakon osam godina od odluke Ustavnog suda Kosova, a to je da vrate imovinu manastiru Dečani. I odjednom je i to dovoljno”, ukazao je Vučević.

On je zaključio da je manevarski prostor Srbije skučen, ali da se “neće odustati bez borbe” i da se “neće otkrivati karte”.