On se, gostujući na TV Pink, izvinio građanima Srbije zbog usvajanja zahteva opozicije kojim se biračima koji su u proteklih 11 meseci promenili mesto prebivališta zabranjuje da glasaju na novom izbornom mestu.

“To smo prihvatili da bismo pokazali da smo spremni da izađemo u susret i da ne želimo tenzije u društvu, iako je to sa pravne strane upitno”, istakao je Vučević.

On je dodao da više niko ne zna koji deo opozicije u kojim lokalnim sredinama izlazi na izbore, a u kojim ne, kao što “niko živi” ne može da pohvata “ko sa kim i gde ide na izbore”.

“Njihov zahtev da se građanima koji su promenili mesto prebivališta zabrani da glasaju na novom izbornom mestu pokazuje koliko su neodgovrni prema građanima. Sada ćemo doći u situaciju da oni koji su glasali na jednom izbornom mestu 17. decembra, neće moći 2. juna da glasaju na istom tom mestu ukoliko su u prethodnih 11 meseci promenili mesto prebivališta”, istakao je Vučević.

Kazao je i da bi opozicija htela da popisuje građane, pa da odredi ko sme, a ko ne sme da glasa.

“Tako oni zamišljaju demokratiju. Zato što im nešto ne odgovara, oni bukvalno zadiru u osnovna ljudska prava, pa onima koji su možda nedavno kupili stan ili iznajmili novi, zabranjuju da glasaju na novom izbornom mestu. To je jako upitno, i izvinjavam se građanima Srbije, ali smo taj njihov zahtev prihvatili da bi pokazali da smo spremni na saradnju i radi smanjenja tenzija u društvu”, rekao je Vučević.

Premijer je zapitao i kako njegov kolega sa fakulteta Borko Stefanović, “koji se tada nije tako zvao”, može da “promeni i ime i adresu, a drugi građani Srbije to ne mogu”.

“Kakva je njihova politika najbolje se vidi u Novom Sadu gde su svi stali na jednu listu. Pa tako patriota Miloš Jovanović ide sa onima koji su cepali srpsku zastavu i to mu ne smeta. Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je sa nama bila sedam godina, takođe izlazi na listi opozicije, kao i POKS koji je sa nama bio 10 godina. I svi su oni sad časni i čestiti”, kazao je Vučević.