“Smatram da Srbija i dalje treba da radi na demokratizaciji društva, da razvija prava i slobode, da usavršava te procese koji su, realno, večni. Ali, bilo bi odlično i da se svi mi naučimo elementarnoj pristojnosti da svoju državu volimo, da je ne blatimo”, rekao je Vučević na otvaranju Seminara mladih “Izgradi sebe i ostani u Srbiji. Srbija je svet!” u MTS dvorani u Beogradu.

Kako prenosi kabinet gradonačelnika Novog Sada, on je dodao da “možemo” da kritikujemo Srbiju i da očekujemo da bude bolja.

“I ona mora biti bolja, ali nemojte stalno sve najgore da govorite o svojoj državi i da mislite da ne može da bude gora”, kazao je Vučević.

Dodao je da zaista veruje da “sunce našeg neba mnogo toplije greje nego negde drugde” i da uvek bira da je “gradjanin prvog reda”, a ne drugog reda.

“Nije sve u platama, one jesu bitne, ali postoji i emotivni odnos prema porodici, svom kraju, gradu, zavičaju, prema svojoj zastavi, čitav jedan niz emocija i emotivni naboj koji definiše tu priču. Čuveni Mihajlo Pupin je rekao da kada umre ljubav prema otadžbini, tada i država umire”, rekao je Vučević.

Mihajlo Pupin (1854-1935) bio je srpski naučnik, rodjen u mestu Idvor u Banatu, u Austrougarskoj monarhiji, a 1874. se odselio u SAD, gde je živeo i umro.

“Prirodno je živeti sa svojom porodicom, medju svojim prijateljima i razgovarati primarno na maternjem jeziku, kao i to da se radom, učenjem i znanjem treba boriti da naša zajednička kuća, Srbija, bude država u kojoj želimo da živimo”, ocenio je Vučević.

Seminar je posvećen mladima koji planiraju da život nakon studija nastave u Srbiji, kao i onima koji nakon studija u inostranstvu žele da se vrate u svoju domovinu.