“Na sve to dobićete odgovor večeras nakon sednice vlade, na koju sam pozvan. Dobićete odgovore i oko naših zahteva vezano za Rezoluciju (Saveta bezbednosti UN) 1244, ali i za povlačenje priznanja kod mnogih zemalja”, rekao je Vučić novinarima na srpsko-madjarskoj granici kod Segedina.

Po njegovim rečima, to što rade pojedine zemlje EU predstavlja kršenje Ugovora o EU, Člana 49, jer je, kako je dodao “uslov da biste mogli da tražite članstvo u EU, da budete evropska država”.

“Ne znam po kom kriterijumu se gleda da li je neko država ili ne. Da li tako misli jedna, makar bila i najveća članica EU, ili tako misle sve, ili po članstvu u UN”, kazao je Vučić.

Naveo je Srbija na to navikla, ali da će morati da se bori s tim i da, “koliko god je moguće, čuva svoje državne i nacionalne interese”.

Vučić se osvrnuo i na jučerašnji sastanak sa specijalnim predstavnikom EU za Dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom, i kazao da “postoje neke ideje (za sadašnje stanje na Kosovu), ali da će se videti da li će one uspeti ili ne”.

“U svakom slučaju, situacija nije jednostavna, veoma je komplikovana. Daćemo sve od sebe da sačuvamo mir i stabilnost”, dodao je predsednik Srbije.