Kako je kazao u obraćanju javnosti u Predsedništvu, ta zajednica bi povezala 97 odsto sredina sa većinski srpskim stanovištvom a pojedine opštine bile bi “isturene enklave”.

Vučić je istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer bi te sredine imale organe u vidu predsednika, skupštine, saveta i da kosovske vlasti ne bi mogle da ukinu platni promet, tvrdeći da to danas mogu da urade.

Dodao je da bi u ZSO bile “uvezane” opštine od Sirinićke Župe do Gračanice i sve četiri opštine na severu Kosova.

Vučić: Finansije Srbije stabilne, građani trošite novac
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da su srpske javne finansije stabilne, da će rast penzija pratiti rast plata, i poručio građanima da troše novac jer neće biti nikakvih problema u zemlji.
Vučić je u obraćanju građanima rekao da je na računu države trenutno 546 milijardi dinara, odnosno pet milijardi evra i da nema potrebe da se zemlja zadužuje na inostranom tržištu sada kada su nepovoljniji uslovi za uzimanje pozajmica.

On je istakao da će u junu moći da se razgovara o povećanju penzija, koje će biti dvocifreno.

“Sa poslednja dva uvećanja penzija posle te povišice penzije će kumulativno biti veće 40 odsto i pratiće rast plata”, rekao je Vučić i dodao da je rast penzija veći od rasta inflacije koja je 16 odsto.

Najavio je otvaranje novih fabrika i završetak izgradnje važnih saobraćajnica.

Po rečima Vučića Srbija ima dovoljno prehrambenih proizvoda, biće nabavljene određene količine soli, ali i đubriva.

Vučić: Bankarski, finansijski sistem i javne finasije u izuzetno dobrom stanju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su bankarski i finansijski sistem u celini i javne finansije u Srbiji u izuzetno dobrom stanju.

“Bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu od 21,2 milijarde evra. Kupili smo ove godine 400 miliona evra intervencijom na deviznom tržištu, rezerve zlata rastu i najveće su u istoriji, supervizija i nadzor su samo u jednoj tački, a to je Narodna banka, nema mnogo babica, kilava deca”, rekao je Vučić.

Dodao je da su banke sigurne i da se razmišlja da se povećaju garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra i u narednih mesec dana doneće se odluka o tome.

On je rekao da to govori koliko je dobra finansijska situacija u Srbiji. U ovom trenutku Srbija na računu, kako je rekao ima 546 milijardi dinara ili pet milijardi evra.

Vučić je rekao da Srbija ništa više ne mora da uzima na medjunarodnom deviznom tržištu, dovoljno para ima za sve.

“Pare poskupljuju i biće sve više problema, uradili smo veliku stvar”, rekao je Vučić.

Naveo je da će se nabaviti pet miliona kilograma soli jer so je jedina namirnica koja se ne proizvodi u zemlji. Planirano je, kako je rekao, da se kupi i 40.000 tona NPK mineralnog djubriva i 50.000 uree ili obrnuto jer je važno za poljoprivrednike.

“Kupićemo nešto pšenice od prvog roda, kukuruza ima dovoljno, pa ćemo od drugog roda kupiti još pšenice. Svega ima dovoljno situacija sa parama je veoma dobra, ljudi slobodno trošite, problema neće biti”, rekao je Vučić.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *