“Gledamo kako da pomognemo seljaku, običnom domaćinu, a ne tajkunima. Uvek smo bili otvoreni za razgovore, ali sa profesionalnim demonstrantima neću da razgovaram”, rekao je Vučić.

Najavio je da će subvencije po grlu biti povećane sa 30.000 na 40.000 dinara, što je dodatni trošak za budžet od oko 20 miliona evra.

“Mlekari su tražili da se subvencije po litru mleka povećaju sa 15 na 20 dinara, a moj predlog je da budu povećane na 19 dinara”, rekao je Vučić.

Prelevmani na uvoz tvrdih sireva, kako je dodao, biće povećani na 300 dinara po kilogramu.

“Ovo su izvanredne vesti za obične seljake, poljoprivrednike. Budžet sa poljoprivredu će sa povećanim davanjima biti uvećan na 900 miliona evra”, rekao je Vučić.

Proizvodjači mleka: Prva runda razgovora sa Vučićem napeta
Predstavnici Udruženja proizvodjača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije završili su jutros prvu rundu pregovora sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, kome su ispostavili zahteve, a nastaviće ih oko podne.

Predsednik udruženja proizvodjača Mačvanskog okruga, Goran Vasić, izjavio je danas za Betu da traže da se zaštiti domaće tržište od uvoza po damping cenama, trgovačka marža na mleko i mlečne proizvode ograniči na najviše 20 odsto, uvede prelevman za uvoz tvrdih sireva od 300 dinara po kilogramu.

Na listi zahteva je i da se sledeće godine akciza i porez na dodatu vrednost ne obračunavaju na dizel za poljoprivrednike i, ako država ima novca, da poveća premiju na mleko i regres po grlu, kao i da se u Ministarstvo poljoprivrede postave stručni ljudi.

Vasić je, posle razgovora za Betu, rekao da su razgovori trajali sat ipo i da su bili “napeti sa obe strane”.

“Izložili smo zahteve i čekamo da čujemo odgovor na nastavku razgovora oko podne”, rekao je Vasić.

Dodao je da ako ne budu zadovoljni ispunjenjem zahteva da će doneti odluku na koji će način protestovati.

Sastanku u Predsedništvu su prisustvovali ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, ministar finansija Siniša Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.