“Kako god okrenete, ZSO je na prvom mestu. Plašim se da je tu začkoljica, pa ćemo da vidimo dalje”, rekao je Vučić novinarima nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Kazao je da je kosovski premijer Aljbin Kurti na taj sastanak “došao sa idejom da se nešto potpisuje”, ali da o tome nije bilo razgovora i da tako nešto nije prihvaćeno.

“Ja čekam da vidim pre svega implementacioni plan koji se tiče prethodno postignutih obaveza”, rekao je on.

Vučić je naveo da je razumeo zašto je Kurtiju neprihvatljiva ZSO, ali naveo da su to obaveze koje moraju biti ispunjene.

“Evropski savet ima sastanak 23. ili 24. i žele da imaju izveštaj da li smo napredovali u dijalogu i na osnovu njega će se odnositi prema evrointegracijama i jednih i drugih”, kazao je Vučić.

Upitan o mapi puta implementacije tih obaveza, kazao je da na njoj mora da se radi, ali da na početku nje “mora da bude ono što neko ne želi da ispuni, a to je Zajednica srpskih opština”.

“Nemamo još mapu puta, moramo da radimo, nema je, kako smo krenuli tako smo stali, sve vreme se priča o implementaciji. Ništa ne može za jedan dan ovo je ozbiljan i naporan proces, otkazaću deo svojih spoljnopolitičkih aktivnosti, putovanja da bi mogao da razgovaram sa Lajčakom, da Srbija ne bude prokazana tog 23. ili 24. marta”, rekao je Vučić.

On je naveo da je do sada jedino dogovoreno da se razgovori nastave i da ništa neće moći da bude dogovoreno dok ne bude “dogovorena ZSO”.

Vučić: Insistirao sam na sprovođenju prethodnih dogovora, Kurti nije bio spreman da prihvati
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je u novoj rundi dijaloga sa Prištinom insistirao na neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora, ali da premijer Kosova Aljbin Kurti to sada nije bio spreman da prihvati.

Posle dvočasovnog zajedničkog sastanka sa Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je novinarima rekao da “veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu”.

“Trebalo bi da se vidimo 18. marta u Severnoj Makedoniji, tada će Borel biti u poseti regionu, a do tada ćemo razgovarati sa Lajčakom o stvarima za implementaciju. U saopštenju EU će biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora, ja sam insitirao na Zajednici srpskih opština. Kurti nije bio spreman to da prihvati sada, a da li će biti spreman u budućnosti videćemo”, kazao je Vučić.

Izrazio je nadu da je moguće da dve strane “postižu nekakve kompromise”, ali je dodao da se “plaši da mogu da ostanu zaglavljene u nečemu što je odavno potpisano i što je odavno trebalo da bude ispunjeno”.

“Od svih velikih priča, ništa posebno, ali je dobro i važno da smo razgovarali, verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze koji bi ugrožavali bezbednost ljudi na terenu i nadam se da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom prethodnih dogovora”, dodao je Vučić.

Vučić: Očekivano težak sastanak sa Kurtijem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima težak sastanak u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i evropskim posrednicima, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

“Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje”, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa sastanka koji je još u toku.

Na sastanku učestvuju i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na početku sastanka sa liderima Beograda i Prištine, Borel je na Instagramu napisao da je “na dnevnom redu Predlog EU o normalizaciji odnosa” i da se nada “konstruktivnom pristupu dve strane”.

Trilateralni sastanak je počeo nešto pre 18.00. Borel i Lajčak su prethodno odvojeno razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Posle sastanka sa Borelom i Lajčakom, Vučić je na Instagramu zahvalio “svima koji imaju poverenje u državno rukovodstvo” i veruju da će uraditi ono što je najbolje za zemlju.

U vreme razgovora Borela, Lajčaka i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je ranije na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija “nije poslednji sastanak”.

“Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu”, kazao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi “ono što je najbolje” za Srbiju.

“Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u ’90-te. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to”, kazao je Vučić u video poruci.