“Imamo neke razlike, ali to sme da bude prepreka, u razvoju što je moguće bližih odnosa. Moramo stvari da radimo na racionalnom nivou i da se trudimo da ti odnosi budu što je bolji mogući”, rekao je on nakon inauguracije predsednika Jakova Milatovića.

Vučić je rekao da je nekoliko puta razgovarao sa Milatovićem, a poslednji put nakon predsedničkih izbora.

Na pitanje kako je razumeo govor Milatovića, Vučić je rekao da ga je pažljivo slušao.

“I to što sam razumeo sačuvaću za sebe i politiku Srbije u narednom periodu. Jasno je da Crna Gora ostaje strateški opredeljena svojoj politici članstva u NATO-u. Mi svoj vojni položaj doživljavamo drugačije i želimo ljubomorno da sačuvamo našu vojnu neutralnost, želimo da sami brinemo o svom nebu i o svojoj zemlji. Takođe, nešto su nam drugačije nijansirane poruke oko nekih događaja u svetu, ali to ne menja i ne smije da promeni naš izrazito prijateljski stav prema Crnoj Gori. Mi poštujemo, to je izbor građana Crne Gore”, poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje kada će Milatović doći u Beograd, Vučić je rekao da pretpostavlja da će novi predsednik Crne Gore prvo posetiti Brisel, “ali je uvek dobrodošao u Beogradu”.

Poruka ovog skupa u regionalnom smislu je, ocenjuje Vučić, da mora da se razgovara, sarađuje i da države treba da se trude da bez obzira na sve razlike grade bolje odnose.

“Mislim da je važno da svi razumemo potrebe i razlike među nama. Ako ništa, kada ih razumemo da ih poštujemo i to je sve. Ovo je nešto što je ključna poruka. Nadam se daljem unaprijeđenju odnosa, ne samo Srbije i Crne Gore već i svih nas u celom regionu”, dodao je on.

Istakao je da je svaki napredak u bilo kojoj sferi društvenog života za Srbiju od izuzetnog značaja.

“Ja sam razumeo i predsednika Milatovića da želi jačanje ekonomskih veza, da je ekonomija od izuzetnog značaja. I jedni i drugi se nalazimo an evropskom putu. Imamo razlike, ali ne smeju da budu prepreka u razvoju naših prijateljskih odnosa. Ja bih se nekad, ali ne želeći da bilo koga uvredim, usudio da kažem i bratskih odnosa, ali moramo stvari da razvijamo na racionalnom nivou”, rekao je Vučić.

Poručio je da ne zna sa kim bi Srbija imala više dodirnih tačaka nego sa Crnom Gorom.

“Ne mogu da kažem da Crna Gora ne pokazuje poštovanje prema Srbiji. Da li smo presrećni zbog svake odluke Crne Gore, nismo i ne moramo da budemo. Uvek je bolje da pronalazite zajednički imenitelj na osnovu kojeg možete da sarađujete, a ne da sa lakoćom i nepodnošljivom lakoćom nalazite tačke razdora i tačke sukoba”, zaključio je Vučić.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *