Vučić je posle sastanka sa predsednikom RS Miloradom Dodikom rekao da će Srbija “uvek podržavati” ono što dogovore tri konstitutivna naroda u BiH.

“Predsednik Dodik me je upoznao sa svojim viđenjem stanja i odnosa u BiH, sa pokušajima RS da sačuva svoja prava i obaveze iz Dejtona. U ime Srbije sam rekao da smatramo da je Dejtonski sporazum suština funkcionisanja BiH i, razume se, RS”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Dodikom.

Najavio je da će u narednom periodu biti održana zajednička sednica vlada Srbije i RS, kao i da će Srbija obezbediti “dodatnu” finansijsku pomoć za opštine Grahovo, Glamoč, Drvar i Petrovac, koje pripadaju Federaciji BiH, ali i pomoć za pet opština u Republici Srpskoj, za Sokolac, Rudo, Višegrad, Nevesinje i Bileću.

Vučić je dodao da će Srbija i RS usvojiti predlog zaključka o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, u Donjoj Gradini na teritoriji RS i u Beogradu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je odbacio tvrdnje lidera pokreta Srbija Centar (SRCE) Zdravka Ponoša o navodnom snabdevanju Ukrajine municijom iz Srbije posredstvom jedne američke kompanije.

“Ne možemo da prodajemo ODKB zemljama, prijateljima Rusije, ne možemo da prodajemo ni NATO zemljama, pa kome da prodajemo? Šta vi želite, da ukinemo našu proizvodnju, naše fabrike, da li je to smisao? I to govore ljudi koji su za uvođenje sankcija Rusiji. A kad sarađujemo sa Azerbejdžanom kažu da to ‘ispod žita’ radimo za Ruse”, rekao je Vučić.

Ponovio je da Srbija “nikada nijedan metak” neće izvoziti u Ukrajinu ili Rusiju, ali da će raditi na jačanju namenske industrije.

“Mi pravimo nešto što se koristi na ratištu, to nije za modnu pistu. I hrane kad proizvedete viška, završiće na nečijem stolu, bilo gde u svetu a ne oružje, oruđe ili municija. To je tako čisto”, kazao je predsednik Srbije.

Dodik: Poštujemo celovitost BiH, ali ozbiljno razmišljamo o otcepljenju ako ne poštuju naša prava
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je danas u Beogradu da taj entitet “ozbiljno” razmišlja o otcepljenju ukoliko se ne poštuju njegova ustavna prava.

“Hoćemo da se poštuje ustav BiH, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanje celovitosti BiH -okej, ali poštovanje i prava koje je RS nesumnjivo dato u ustavu”, rekao je Dodik novinarima na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Istakao je da “angažman koji se čini od jednog dela zapadne političke zajednice i političkog Sarajeva” vodi ka tome da se još više “degradira položaj RS”.

“Došli smo do trenutka da ne možemo to pitanje da odlažemo i naša odbrana jeste da ozbiljno razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcepljenju Republike Srpske”, rekao je.

Dodik je rekao da je Vučića danas na sastanku u Beogradu upoznao sa unutrašnjim problemima koji su “veoma teški” na nivou BiH.

“Situacija je bremenita i opterećena stalnim zahtevima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske. Kulminirali su u jednom ignorantskom, ciničnom i bezobraznom zahtevu da se postavi imovina kao problem na nivou BiH kako bi je oni rešavali”, istakao je Dodik.

Blokadom koja je napravljena vezano za imovinu, dodao je, RS nije u mogućnosti da razgovara sa investitorima, a dovedene su u pitanje i koncesije koje su do sada davali.

Razgovarali su i o aerodromu u Trebinju, hidroelektrani Buk-Bijela, trasi autoputa od Rače do Bijeljine.