Vučić je posle sastanka sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom u Beogradu rekao da su bilateralni odnosi dobri kao i da veruje da „pozitivni trend“ raste trgovinske razmene može da se nastavi.

On je dodao da je sa Pahorom razgovarao o „važnim“ regionalnim pitanjima a da je ključno „veza izmedju teške energetske situacije tokom jeseni i zime i svih dodatnih problema koji bi mogli da nastupe u regionu“.

„Pokušavamo da izbegnemo tu vrstu savršene oluje. Razgovarali smo kako koja zemlja i sa koliko spremnosti i mogućnosti dočekuje predstojeću zimu“, kazao je Vučić.

Dodao je da je predsednika Slovenije upoznao sa „dešavanjima o spornim pitanjima sa Prištinom“.

„Mi naravno različito gledamo na statusno pitanje Kosova ili Kosova i Metohije ali uvek gledamo kako i na koji način da podstaknemo evropsku perspektivu i osiguramo trajni mir kao najviši interes Srbije ali i Slovenije“, rekao je Vučić.

Naveo je da je sa predsednikom Slovenije razgovarao i o tome da Zapadni Balkan bude deo podrške EU u novcu za uvezenu struju ili za deo potrošene električne energije.

„Ne očekujemo da možemo da dobijemo kao države članice ali sve što bismo mogli da dobijemo, bilo bi značajno“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je najavio da će tokom zime biti grejanja u Srbiji jer je „rešeno pitanje mazuta i toplana u svim gradovima“.

„Mi smo uvek uvozili struju i možemo dnevno da plaćamo dva ili tri miliona evra ako ako treba svakog dana da platite 25-30 miliona, to je mesečno izmedju 750 i 900 miliona pa puta pet meseci… To je besmisleno, moraćemo da razgovaramo sa narodom šta da radimo jer to nije normalno“, rekao je Vučić.