On je za Televiziju Pink rekao da Srbija mora pre svega da razmišlja o razvoju i napretku domaće ekonomije.

“Ekonomija je za nas ključna, najvažnija reč i moramo nastaviti da (privredno) rastemo”, rekao je on.

Ocenio je da će EU u narednih sedam godina nastaviti da raste brzinom izmedju 0,7 i jedan odsto godišnje, ukoliko ne bude dodatnih poremećaja.

Podsetio je da je Evropa najlepši deo sveta gde se “živi fantastično”, osim što je, kako je kazao, “(privredni) rast usporen”.

“Kina će da raste fantastičnom brzinom, više od pet odsto (godišnje)…sve se diže u Kini i zato će nafta i cene sirovina da budu skuplje”, kazao je on.

Dodao je da i Americi “dobro ide”, sem nešto veće inflacije.

“Evropa će imati do jedan odsto (privrednog) rasta godišnje, a ako mi budemo držali više od 2,5 odsto, kumulativno ćemo da imano za šest godina 23 do 25 odsto, a u Evropi će biti oko deset odsto”, kazao je on.

Prema njegovi rečlima, time Srbija dramatično smanjuje razliku sa razvijenim državama EU.

Vučić: Srbija jedina uspela u Evropi da izdrži i ne uvede sankcije Rusiji
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će za Srbiju biti još teže po pitanju uvođenja sankcija Rusiji i dodao da je Srbija jedina uspela u Evropi da izdrži i ne uvede sankcije.

“Srbija ima svoju politiku, ozbiljnu, odgovornu, samostalnu, sama donosi svoje odluke i jedina je uspela u Evropi da izdrži i da ne uvede sankcije”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink iz Abu Dabija.

Prema njegovim rečima, nastupila je druga era i potpuno drugo stanje svesti u svetu, i da je vreme da se prekoči “užasni krug nesreće, ratova i sukoba”.

“Nema druge zemlje u Evropi koja nije 100 odsto podržala sankcije. Sankcijama se pridružite prihvatanjem deklaracije Evropske unije. Sve zemlje u Evropi su se 100 odsto pridružile, osim Srbije i donekle Moldavije. Pošto je tako, suočavate se da vam jedni kažu da ste krivi, drugi vas optužuje za druge stvari”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da već godinu dana sluša kako će uvesti sankcije Rusiji, posle da neće i razne druge priče, ali da je jedino tačno da se Srbija držala svoje politike neutralnosti.

Dodao je da će Srbija biti u sve težoj poziciji što se tiče sankcija prema Rusiji, ali da veruje da će moći i ubuduće da se drži svoje politike.

Vučić sutra završava posetu Abu Dabiju gde je posetio Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023. i razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima.

Vučić: U Briselu 27. februara na sastanku s Kurtijem o ZSO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će 27. februara u Briselu na sastanku sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem govoriti o formiranju Zajednice srpskih opština i da će to isto raditi i evropski zvaničnici.

On je za televizju Pink rekao da je uvek spreman za razgovor, ali i za, kako je kazao, “trikove” Prištine.

Naveo je da će Kurti na sastanku odmah da krene da priča o Slobodanu Miloševiću, o svojim patnjama, o Ademu Demaćiju…

Upitan o stavu Kurtija da u Briselu na tom sastanku neće biti razgovora o ZSO, Vučič je odgovorio da će ih biti.

“Naravno, ja ću da pričam o ZSO, a i evropski zvaničnici”, rekao je Vučić.

Kazao je da s Kurtijem “nema razgvora”, te dodao da je on uvek spreman da razgovara.

Vučić: Svet pratio govore Bajdena i Putina, niko nije pomenuo mir

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ceo svet danas pratio govore predsednika SAD i Rusije, Džozefa Bajdena (Joseph Biden) i Vladimira Putina, a niko nije govorio o miru već samo o pobedi nad drugom stranom.

“I jedan i drugi su potvrdili ogromne razlike koje postoje u doživljavanju današnjeg sveta, a ono što nije bilo teško predvideti to je da se ide dalje ka većoj eskalaciji sukoba”, rekao je Vučić u intervjuu za TV Pink iz Abu Dabija.

On je dodao da je za Putina istina na ruskoj strani, dok je Bajden rekao da Ukrajina nije mesto gde će Rusija da pobedi.

“Jasno se ide ka daljem rasplasavanju sukoba… Očekujem nesumnjivo pojačane napade sa nešto pripremljenije ruske strane i pripremu ukrajinske kontraofanzive u mesecima koji dolaze”, ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je važno da “svuda i na svaki način zaštiti mir, sačuva mir i da razmišlja o onom što je za zemlju od najvećeg značaja, a to je rast ekonomije”.

“Mi ne možemo da učestvujemo u trci u naoružavanju, ali moramo da kupujemo i nabavimo što više. Moramo da koristimo što više domaću odbrambenu industriju. Tako se i razvija naša ekonomija i napreduje. To podiže standard, plate i penzije. Teško je takmičiti se sa velikima”, dodao je predsednik Srbije.

Vučić sutra završava posetu Abu Dabiju gde je posetio Sajam naoružanja i vojne opreme IDEX 2023. i razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima.

Vučić: U januaru rodjeno beba 554 više nego u istom mesecu lane

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je u januaru ove godine u Srbiji rodjeno beba 554 više nego u istom mesecu 2022.

On je za televiziju Pink kazao da je to najlepša i najbolja vest za Srbiju, napominjući da taj trend može da bude nastavljen samo u mirnodopskim i dobrim ekonomskim uslovima za život.

Precizirao je da su u januaru ove godine rodjene 5.383 bebe, a u januaru prošle godine njih 4.829.

Prema njegovim rečima, to nije samo posledica mera države na pospešivanju nataliteta, već je i rezultat većeg broja ljudi koji su se vratili u Srbiju.