Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, ambasador Hil je ponovio podršku SAD evropskim integracijama Srbije i zemalja regiona, kao i stav SAD da EU treba da se širi.

„Podržavamo i inicijativu Otvoreni Balkan i spremni smo da pomognemo u njenom bržem razvoju“, naglasio je ambasador Hil i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa EU.

Vučić je, kako se navodi, „istakao napore Srbije usmerene na očuvanje mira i stabilnosti u regionu“ dodajući da se Srbija „svojom doslednom i ozbiljnom politikom pozicionirala kao pouzdan i odgovoran partner, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima“.

On je, kako se dodaje, u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao proaktivni partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na napretku regiona.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na dijalog pod okriljem EU, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

Ambasador Hil je istakao da će SAD sa partnerima iz EU nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

Nadovezujući se na nedavno pismo koje je predsednik SAD Džozef Bajden uputio Vučiću, Hil je ponovio podršku njegove zemlje naporima Srbije u cilju diverzifikacije izvora energije i energetske efikasnosti, naglasivši da će SAD raditi na tome da i Srbija dobije pristup energetskim projektima na kojima se već uveliko radi, dodaje se u saopštenju.