“Sve što je napisano predstavlja ordinarnu laž”, napisao je Vučič na društvenim mrežama i dodao da “Srbija ima veoma korektne odnose s Rusijom”, te da prilikom posete Gruška, 1. i 2. jula, nije ni pokušao da razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Vučić je objavio i naslovnu stranu lista “Nova” gde piše da je ruski zvaničnik “napustio Srbiju ubrzo nakon susreta sa Vučićem nezadovoljan epilogom sastanka na Andrićevom vencu”.

Prema navodima iz tog teksta koji je objavlje i na portalu, “izvor iz vrha vlasti” je rekao da je gost iz Moskve otkazao ranije dogovorene obaveze u Beogradu, a povod za takvu odluku navodno je bio Vučićev odgovor na pitanje kako oružje iz Srbije završava na ukrajinskom frontu.

Po rečima neimenovanog izvora “Nove” iz “vrha vlasti”, gost iz Rusije nije prihvatio argumentaciju da Srbija nema uticaj na to gde će njeno oružje da završi nakon što ga proda. “Vučić je tri puta zvao Putina, ali on nije hteo da mu se javi. To je jedna vrsta poruke i svi je vrlo dobro razumeju”, naveo je sagovornik “Nove”.

Vučić je na Fesjbuku i Instragramu napisao da “želi da obavesti građane da Srbija ima veoma korektne odnose s Ruskom Federacijom i da nije pokušao, nijednom, da razgovara s Putinom, ali mu je interesantno “kako oni koji se zaklinju u tobožnje zapadne vrednosti, kad je u pitanju napad na vlast u Srbiji, za manje od 24 sata postaju najveći rusofili”.

“Kad god je predsednik Putin izrazio želju da razgovaramo i da se vidimo, moj odgovor je bio pozitivan, kad god sam ja izrazio želju da razgovaram sa predsednikom Putinom, njegov odgovor je bio pozitivan”, naveo je Vučić i dodao da očekuje jedno malo izvinjenje građanima koji su obmanuti.

Tvrdnje da je Gruško brzo napustio Srbiju odbacilo je 4. jula uveče i Ministarstvo spoljnih poslova koje je pozvalo “autore i naručioce te dezinformacije, kao i sve aktere na javnoj sceni da se u složenom geopolitičkom trenutku za Srbiju uzdrže od plasiranja lažnih vesti, koje mogu proizvesti štetne posledice po državne interese”.

Evidentno je da je reč o “nameri da se iznošenjem dezinformacija o karakteru i prirodi odnosa Republike Srbije sa Ruskom Federacijom izazovu političke tenzije i podele u Srbiji, nanese politička šteta njenom državnom rukovodstvu na čelu sa predsednikom Vučićem, ali i nanese šteta ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici”, navodi se u saopštenju MSP.

 

(beta/cmg)