Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Palati „Srbija“ u Beogradu, upitao „u čemu je razlika kada neko izvede napad na Srbiju bez odluke Saveta bezbednosti UN i kada neko bez odluke Saveta bezbednosti UN takodje izvrši agresiju na Ukrajinu“.

„Mi Srbi sećamo sankcija i ne mislimo da su sankcije uvek najbolja stvar, ali ne zaboravite da mi imamo drugačije odnose sa ruskom stranom vekovima i opet nam nije smetalo da budemo fer i da osudimo rušenje medjunarodnog javnog poretka i upad u Ukrajinu. Zato što smo se ponašali principijelno i zato što smo imali vrednosti“, kazao je predsednik.

Naglasio je i da je pozicija Srbije drugačija jer od strane Rusije ima i podršku u Savetu bezbednosti UN po pitanju Kosova i ponovio da se Srbija ne slaže sa kršenjem medjunarodnog javnog prava i narušavanjem teritorijalnog integriteta neke suverene zemlje i da je nedvosmisleno izrazila svoj stav po tom pitanju svojim odlukama u Generalnoj skupštini UN, Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i mnogim drugim mestima.

„Što se tiče pravne i političke prirode samog sukoba, pozicija i stav Srbije su potpuno jasni“, istakao je Vučić.

Vučič je ocenio i da je „Srbija kriva“ i kada ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ne dodje u posetu Srbiji, dok sa druge strane Turska „nije kriva“ kada Lavrov ode tamo“.

„I tako je sve postavljeno, šta ja tu da radim. Ako je dovoljno da postoji jedna zemlja koja mora da bude žrtva, pa makar i tako mala kao Srbija, opet sa tim nemam nikakav problem“, kazao je on.