Posle dvočasovnog zajedničkog sastanka sa Kurtijem, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je novinarima rekao da “veruje da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu”.

“Trebalo bi da se vidimo 18. marta u Severnoj Makedoniji, tada će Borel biti u poseti regionu, a do tada ćemo razgovarati sa Lajčakom o stvarima za implementaciju. U saopštenju EU će biti reči o neophodnosti sprovođenja svih prethodnih dogovora, ja sam insitirao na Zajednici srpskih opština. Kurti nije bio spreman to da prihvati sada, a da li će biti spreman u budućnosti videćemo”, kazao je Vučić.

Izrazio je nadu da je moguće da dve strane “postižu nekakve kompromise”, ali je dodao da se “plaši da mogu da ostanu zaglavljene u nečemu što je odavno potpisano i što je odavno trebalo da bude ispunjeno”.

“Od svih velikih priča, ništa posebno, ali je dobro i važno da smo razgovarali, verujem da ćemo moći da prevaziđemo unilateralne poteze koji bi ugrožavali bezbednost ljudi na terenu i nadam se da ćemo moći da radimo na onome što smo nazvali implementacijom prethodnih dogovora”, dodao je Vučić.

Vučić: Očekivano težak sastanak sa Kurtijem
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ima težak sastanak u Briselu sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i evropskim posrednicima, u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

“Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje”, napisao je Vučić na Instagramu, uz fotografiju sa sastanka koji je još u toku.

Na sastanku učestvuju i šef evropske diplomatije Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Na početku sastanka sa liderima Beograda i Prištine, Borel je na Instagramu napisao da je “na dnevnom redu Predlog EU o normalizaciji odnosa” i da se nada “konstruktivnom pristupu dve strane”.

Trilateralni sastanak je počeo nešto pre 18.00. Borel i Lajčak su prethodno odvojeno razgovarali sa Kurtijem i Vučićem.

Posle sastanka sa Borelom i Lajčakom, Vučić je na Instagramu zahvalio “svima koji imaju poverenje u državno rukovodstvo” i veruju da će uraditi ono što je najbolje za zemlju.

U vreme razgovora Borela, Lajčaka i Kurtija, Vučić se u Briselu sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Portparol Evropske komisije Peter Strano izjavio je ranije na konferenciji za medije da današnji susret Vučića i Kurtija “nije poslednji sastanak”.

“Lideri Srbije i Kosova pokušavaju da idu korak po korak kako bi rešili sva otvorena pitanja koja vode u sveobuhvatni dogovor o normalizaciji odnosa. Mi očekujemo da obe strane, njihovi lideri, glavni pregovarači i njihovi predstavnici pokažu evropsko ponašanje i nađu političku snagu, hrabrost, spremnost za evropski kompromis u korist njihovih građana i za njihovu evropsku perspektivu”, kazao je Stano.

Pred put u Brisel, Vučić je rekao da će uraditi “ono što je najbolje” za Srbiju.

“Niti će biti kapitulacije, niti će biti povratka u ’90-te. Srbija će ići napred ma koliko teško bilo i uspećemo da se izborimo za to”, kazao je Vučić u video poruci.