“Iskren i korektan razgovor sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom i izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom”, napisao je Vučić na Instagramu posle trilateralnog sastanka.

Vučić je prethodno razgovarao u četiri oka sa Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

Lajčak i Eskobar, specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan, doputovali su danas u Beograd posle dvodnevne posete Prištini, u jeku pojačanih tenzija na severu Kosova.

Srbi su na severu Kosova 10. decembra postavili barikade na putevima posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a Beograd je najavio da će zatražiti od misije Kfor odobrenje za povratak srpskih snaga na Kosovo.

Eskobar je juče u Prištini izjavio da SAD “kategorički odbijaju i uopšte ne podržavaju” mogućnost povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova. On je kazao da ne očekuje da do toga dođe i da Kosovo ima “veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD”.

Posle sinoćnjeg sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Eskobar je kazao da SAD “očekuju ostvarivanje sporazuma o Zajednici srpskih opština i napredak u prihvatanju francusko nemačkog plana”.

Najviši zvaničnici Kosova danas su u Prištini potpisali prijavu za članstvo u EU i najavili da će je sutra predati Češkoj, predsedavajućoj Evropskoj uniji.