Povodom navoda da je najmanje 3.500 raketa prozvedenih u srpskoj fabrici “Krušik”, bilo u vojnim arsenalima Ukrajine, Vučić je za televiziju Hepi rekao da je reč o “partiji municije koja je završila u Turskoj”.

“Kakvu god municiju da izvezete bilo gde, pojaviće se negde gde se ratuje, u Siriji, u Maliju, na nekoj od strana. Mi smo sve svetske zakone poštovali, ništa nismo pogazili. Krajnji korisnik, naravno, nije bila ni Rusija ni Ukrajina”, kazao je Vučić.

Naveo je da municija koja se izvozi u Azerbejdžan ili u neku arapsku zemlju može da završi u Rusiji, a u Ukrajini ona koja se izvozi u Španiju ili SAD.

“U Tursku ako izvozite, može da završi i kod Rusa i kod Ukrajinaca. Trgovci postoje razni”, dodao je Vučić.

On je rekao da Srbija “proizvodi oružje i oruđe i municiju, a ne štikle za cipele”, i ponovo negirao da je država pogazila bilo koji međunarodni propis.

“Mi moramo da živimo, moramo da prehranimo ljude i u Valjevu i u Čačku, i u Lučanima i u Užicu, u Trsteniku, Kragujevcu, Bariču. Naša ekonomija mora da napreduje”, kazao je Vučić, navdeći mesta gde su fabrike odbrambene industrije.

Ruski portal “mash.ru” objavio je 27. februara da je ukrajinskoj vojsci isporučeno 3.500 raketa “M21 GRAD” od 122 milimetara srpske kompanije “Krušik”, koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje. Po navodima tog portala, rakete je od “Krušika” naručila kanadska firma “JNJ Export Import”, a sanduci su avionom odneti iz Srbije u Tursku, odatle u Slovačku, pa u Ukrajinu.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je 2. marta da je Moskva tražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Zaharova je kazala da te informacije “izazivaju najdublju zabrinutost” Moskve, navodeći da je to “isuviše ozbiljno pitanje”, i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa, i da Kremlj “pažljivo prati tu priču”.