Vučić je novinarima u Palati Srbija, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, rekao da je suština razgovora koji su trajali dva sata bila da predstavnici najmoćnijih evropskih zemalja, sa podrškom SAD i Turske, smatraju da u uslovima kada postoji rat u Evropi nisu potrebni novi sukobi, zbog čega treba doći do konačnog rešenja izmedju Beograda i Prištine.

Vučić je ocenio da je Srbija još jednom postala kolateralna šeteta sukoba velikih i njihovog neprincipijelnog ponašanja iz prošlosti.

„Velike Zapadne sile i Turska žele rešavanje ovih problema jer u Evropi je rat, možda mi to u Srbiji ne razumemo, ali Evropa je u ratu, Evropa mora da se brani i u skladu sa tim potencijalnim dogovorom, ili potencijalnim rešenjima oni bi izbelgi mogućnost ili bi im bilo mnogo lakše da pruže jasan odgovor predsedniku Rusije Vladimiru Putinu po pitanju presedana pravnog i davanja Kosovu nezavisnosti, jer posle bi rekli – eto postignut je dogovor. Ako Krim i Ukrajina postignu dogovor onda može, a bez toga ne može“, kazao je Vučić.

On je naveo da su mu evropski izaslanici u razgovoru sinoć preneli da je Putin „podigao zavesu“ i da je sada na svima da se izjasne „sa koje su strane zavese“.

Vučić je istakao i da im je ukazao i na problem da „niče jedna za drugom nelegalna baza specijalnih kosovskih jedinca na Severu Kosova i Metohije“, u selu Bistrica, u Košutovu, u Zubinom Potoku i Gornjem Jasenoviku.

Istakao je da je privatna firma započela bespravne radove na teritoriji opštine Zubin Potok, uzurpirajući privatne parcele Srba, naglašavajući da „ni na šta od toga nemaju pravo, jer po Briselskom sporazumu policija na severu mora da pripada Direktoratu Sever, i u njoj mora da bude 99 odsto Srba.