Vučić je kazao je da svi raniji sporazumi predvidjaju korišćenje ili statusno neutralnih KS ili RKS tablica, ali da se sada insistira isključivo na preregistraciji na RKS tablice.

“Ljudi su izmislili sve. Oni su izmislili legitimitet i legalitet nepostojeće odluke nepostojećeg papira, nepostojećeg paragrafa. To što priča Kvinta, EU, Priština, to ne postoji nigde, to što ne piše nigde. Ukazao sam im na to, nisam ni dobio odgovor. Baš ih briga”, rekao je on.

Istakao je da je ove godine predvidjeno ponovno razmatranje produženja statusa RKS i KS tablica, ali da se sada svi pozivaju na odluku Prištine iz 2020. godine kojom su ukinuli KS tablice.

Vučić je kazao da je Srbiji dostavljeni stavovi zemalja Kvinte i EU, koji su usaglašeni, gde se od Srbije traži da treba da razume da je kosovska akcija po pitanju tablica legitimna, ali da možda nije pravi trenutak za to, zbog čega su tražili odlaganje od 10 meseci.

Predsednik je objasnio da na Kosovu i Metohiji ima oko 7.000 ili 9.000 vozila sa KM tablicama, a da je do sada ukupno 18 lica, od kojih troje sa severa Kosova i Metohije, “prihvatilo promenu (na RKS) i uradilo ono što su Kurti i prištinski režim od njih tražili”.

Vučić: Nećemo dozvoliti progon Srba, nadam se da u Prištini imaju dovoljno pameti
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da su ga predstavnici Srba sa Kosova obavestili da će pružiti demokratski otpor ako im Priština krene da oduzima registarske tablice na vozilima i poručio je da “Srbija neće dozvoliti progon i ubistvo Srba”.

“Nadam se da će u Prištini i oni koji ih podržavaju imati dovoljno pameti da ne idu protiv naroda koji želi da živi u svojoj državi Srbiji”, rekao je Vučić, posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je, podsećajući na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao da NATO nije na Kosovu da bude “skretničar i da se bori protiv Srba koji jedini, uz državu, poštuju odluku UN”.

Upitao je medjunarodnu zajednicu “po kom aktu se pravi vojska Kosova i kada će se dozvoliti povratak osoblja srpske i jugoslovenske vojske”, citirajući odredbe te rezolucije.

Njihov odgovor je da je rezolucije na snazi ali je i nju faktičko stanje demantovalo, jer je “iznad” odluka UN, rekao je Vučić.