Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da će razgovarati sa svima koji kako je rekao, žele da poštuju Ustav i zakone Srbije.

“Od ponedeljka krećem u konsultacije u skladu sa Ustavom i zakonu o predsedniku Srbije. Sa svima koji žele da razgovaraju obaviću neophodne konsultacije i posle toga biti spreman da odredim mandatara”, rekao je Vučić.

Ocenio je da se verifikacijom mandata u skupštini Srbije ušlo u “važne procese” formiranja novog saziva parlamenta i nove vlade.

“Uveren sam da taj posao možemo da uradimo relativno brzo i potpuno efikasno”, kazao je Vučić.

On je rekao da je siguran da će biti formirana “sigurna” parlamentarna većina koja će po njegovim rečima, srpski brod voditi u sigurnu i prosperitetnu luku.

“Bilo bi dobro da se pridruži što veći broj njih koji žele dobro svojoj zemlji”, rekao je predsednik i ocenio da i kritike opozicije zasnovane na dokazima doprinose demokratskom ali i ekonomskom razvoju zemlje.

Upitan za tvrdnje opozicije o izbornoj krađi i za primedbe u vezi biračkog spiska u Beogradu, Vučić je rekao da je rekao da je to “potpuno besmisleno”.

“To je najmanja primedba. Birački spisak je dostupan svima, svaki čovek može da proveri da li je upisan. Taj spisak uvek nekima služi za pravdanje za sopstvene neuspehe”, rekao je Vučić.

Ocenio je da neće biti smanjenja tenzija u društvu dok kako je rekao, deo medija sav svoj program zasniva na mržnji prema političkim protivnicima.

“Spreman sam da učinim sve što je moguće da se tenzije smanje i da se razgovara o ključnim pitanjima ali da to ne bude ‘hoćemo vlast bez izbora jer mislimo da bi trebalo da budemo vlast”, rekao je Vučić. 

Upitan za formiranje Pokreta za narod i državu, Vučić je rekao da je idejni tvorac tog pokreta koji po njegovim rečima, u užasno složenim geopolitičkim okolnostima mora da razume da je zaštita nacionalnih interesa od vitalnog značaja za Srbiju.

“Pokret treba da ima nedvosmislenu većinu ali i da dobro razume šta su pragmatični interesi zemlje”, rekao je Vučić.

Najavio je da bi brza pruga Novi Sad – Subotca trebalo da bude završena do kraja septembra a da bi prvi vozovi mogli da krenu od 1. decembra.

“To više nije ista zemlja”, rekao je Vučić.

Vučić: Da li će biti novih beogradskih izbora znaće se najverovatnije 1. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će se “najverovatnije” 1. marta znati da li će biti novih beogradskih izbora.

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni ako ne bude “legitimne većine” ali i da postoji “legalna većina” od 56 odbornika.

“Mi ne želimo da upravljamo Beogradom nelegitimnim putem”, rekao je Vučić.

Dodao je da su “svi saglasni da moraju da prave razliku u odnosu na period kada su ljudi upravljali državom na nelegitiman način”, kao što je to po njegovim rečima, bilo 2008. godine.

“Plašim se da će opet da izgube oni koji misle da će da pobede, jer smatraju da je njihov red da pobede, ali narod je taj koji odlučuje o tome”, rekao je Vučić.

Vučić: Evropski parlament se služi notornim lažima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se u rezoluciji o izborima Evropski parlament (EP) služio notornim lažima kada u izveštaju navodi da je zloupotrebio svoju poziciju time što je raspisao izbore.

“O tome (kritici EP) ne mislim ništa, prva stvar koju možete da pročitate u izveštaju je da sam ja zloupotrebio izbore. Izbori su raspisani na zahtev opozicije”, kaže Vučić gosujući na Radio televiziji Srbije.

Predsednik Srbije je dodao da je opozicija tražila beogradske i republičke izbore, a da je dobila i pokrajinske.

“Druga tačka izveštaja navodi da je srpska policija na brutalan način prekoračila ovlašćenja na ulici protiv srpskih studenata”, naveo je Vuičić komentarišući nasilje koje je izbilo tokom protesta opozicije 24. decembra.

On je rekao da je policija dva i po sata trpela nasilje dok je štitila gradsku skupštinu Beograda od nezakonitog ulaska tokom protesta opozicije okupljene oko koalicije “Srbija protiv nasilja”.

“Bilo je važno da se kesa laži prospe po Srbiji zbog geopolitičkih interesa…. Njihovi geopolitički interesu su nezavisno Kosovo i sankcije Rusiji i njihovo još lakše ostvarivanje drugih interesa u odnosu na Srbiji”, rekao je Vučić.

On je dodao da čeka izveštaje OEBS-a i ODHIR-a i da će nakon njega postupiti odgovorno i ozbiljno.

“Srbija je mnogo puta stradala jer nije htela da se na njenoj teritoriji dozvoliti različite izbore. Srbija ovog puta neće da strada ni zbog čega. U Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođenje kakvih god hoćete istraga”, kazao je Vučić.