“Američka ambasada u Sarajevu je rekla svoje. Sutra će dobiti odgovor. Prvi put ću kao predsednik Srbije da im postavim pitanja, a verujte mi, odgovor neće imati, iako se tiče baš Dejtonskog sporazuma”, napisao je Vučić sinoć na Instagramu.

Naveo je i da je “problem u tome što oni nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao ni lideri koji ne žele da se dodvoravaju njima, već da brane interese sopstvenog naroda”.

Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila je u ponedeljak da zaključci usvojeni na “Svesrpskom saboru” 8. juna u Beogradu “ne predstavljaju odbranu Dejtonskog sporazuma, kako autori tvrde, već namerni napad na taj sporazum i državne institucije BiH”.

U saopštenju se navodi i da “javne izjave zvaničnika Republike Srpske o zaključcima i planovima za ‘razdruživanje’ Republike Srpske, što je drugo ime za otcepljenje, predstavljaju i napad na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH”.

Vlade Srbije i Republike Srpske usvojile su na “Svesrpskom saboru” 8. juna Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, u kojoj se, između ostalog, konstatuje da srpski narod predstavlja “jedinstvenu celinu”. Deklaracija sadrži 49 zaključaka.

Komentari (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *