Nakon sastanka sa predsednicom Madjarske Katalin Novak u Beogradu, Vučić je kazao da je trgovinska saradnja u periodu od januara do jula bila 2,2 milijarde evra, što je za 935,1 milion evra više u odnosu na isti period prošle godine.

On je rekao novinarima da su razgovarali o energetici, infrastrukturnom povezivanju, kao i investicijama u Vojvodini.

Prema njegovim rečima, saradnja dve države „postaje neuoprediva čak i u trgovinsko-ekonomskom smislu sa svim ostalim zemljama“.

Vučić je ponovio da su odnosi Srbije i Madjarske na najvišem mogućem nivou u savremenoj političkoj istoriji, kao i da je saradnja dve zemlje napredovala u politici, ekonomiji i trgovini.

Vučić je izrazio zahvalnost Madjarskoj što će Srbija „spokojnije“ da dočeka zimu jer je Madjarska dozvolila da Srbija koristi njeno skladište.

„Verujem da ćemo, uprkos poteškoćama, uspeti do kraja 2025. godine da završimo brzu prugu i da će se za 2 sata i 45 minuta stizati iz centra Beograda u centar Budimpešte“, rekao je predsednik Srbije i dodao da će to da doprinese daljem povećanju investicija u obe zemlje i trgovinskoj razmeni.

Vučić: Zbog čega Priština priča o gospodarenju a ne o medjunarodnom pravu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovao je danas izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjaja Svečlje da oni imaju svoje institucije koje će da gospodare tom teritorijom i saveznike koji će to da osiguraju i upitao ga zbog čega umesto o „gospodarenju“ ne govori o medjunarodnom pravu.

Nakon susreta sa madjarskom predsednicom Katalin Novak, Vučić je rekao da se sada jasno vidi da se stav Prištine zasniva na želji da gospodari i da mu je žao što nije čuo ništa o Briselskom sporazumu, Rezoluciji 1244, Povelji UN ili medjunarodnom pravu uopšte.

„Bilo je mnogo gospodara nad našim narodom. Malo ih se zadržalo. Koliko će ovi gospodari da se zadrže – to ćemo da vidimo. Mi nećemo da se pozivamo na gospodarenje nego na medjunarodno pravo i podržaćemo naš narod. To je moj odgovor“, rekao je Vučić.

On je dodao da je u četvrtak upozorio medjunarodne predstavnike i pregovarače da razmisle sa čim dolaze u Beogradu jer tako nešto neće biti tolerisano.

„Molim vas da poštujete medjunarodne pravne norme“, rekao je on.

Govoreći o velikim gužvama koje se formiraju na graničnim prelazima sa Madjarskom, Vučić je rekao da je to moguće rešiti ako ima dobre volje.

„Postoje tri rešenja. Jedno je članstvo u Evropskoj uniji (EU). Ali postoje i stvari koje mogu pre toga da se urade kao što su uspostavljanje zelenih koridora, što mora da uradi EU, kao i uvodjenje neke vrste Šengena u kojem bi imali slobodu kretanja i pre punopravnog članstva. Zato molimo madjarsku Vladu, koja nam u tome pruža podršku, da nastavi sa tim, jer to jeste problem“, rekao je Vučić.

On je rekao da nema smisla da se gradi brza pruga kojom će ljudi od Subotice do Segedina moći da putuju za 45 minuta, ako će onda da čekaju na granici 50 minuta.

„Mi danas nemamo slabu saradnju kao nekada, pa da nam dnevno granicu prodje 100 kamiona. Danas prelazi hiljade i tu je potrebna mnogo veća propusna moć, da se ne gubi vreme. Mislim da to pitanje nije nerešivo ako bude dobre volje“, dodao je Vučić.

Madjarska predsednica: Srbija je potrebna EU, zato podržavamo njeno pridruživanje
Madjarska predsednica Katalin Novak izjavila je danas u Beogradu da je Evropskoj uniji potrebna Srbija i da će zbog toga Madjarska podržati što ranije priključenje Zapadnoj Balkana Uniji.

„Evropskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zbog toga ćemo podržati što skorije priključenje Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana i bilo bi nam drago da se to što pre ostvari“, izjavila je Novak nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Predsednica Madjarske je izrazila nadu da će davanje kandidatskog statusa Ukrajini i Moldaviji ubrzati proces evrointegracija Zapadnog Balkana. Srbija je, navela je, učinila veoma ozbiljne korake kako bi odgovorila svim zahtevima EU.

Dodala je da bi pridruživanje Srbije šengeskoj zoni smanjilo gužve i olakšalo prelazak srpsko-madjarske granice.

Ona je ocenila da se rat u Ukrajini neće uskoro završiti i istakla da je Madjarska podržala sve pakete sankcija, ali da zbog posledica sankcija teška zima ne predstoji samo Rusiji kojoj su sankcije uvedene, već i celoj Evropi.

„Do sada smo glasali za sve pakete sankcija, ali smo uvek naglašavali da smatramo da nije svrsishodna takva politika jer bi trebalo da odredimo kome želimo da nanaesemo štetu. Jer bi trebalo da imaju najozbiljniji efekat na Rusiju, medjutim posledice sankcija vidimo i u zemljama širom Evrope, cene rastu, inflacija raste“, rekla je ona i dodala da Srbija vodi računa o gradjanima i da kao suverena država ima pravo da ne uvede sankcije.

Zahvalila je Srbiji jer „smanjuje pritisak migranata na granici izmedju dve zemlje“.

Istakla je da Srbija i Madjarska imaju najintenzivnije ekonomske odnose u istoriji.