“Ne znam da li će nekome da padne na pamet da prekine gas iz Bugarske”, rekao je Vučić za TV Prva i ponovio da je čudna i teška za Srbiju odluka Evropskog saveta po kojoj zemlje EU i dalje mogu da posluju sa “Gaspromnjeftom” na svojoj teritoriji, ali da treće zemlje u kojima su preduzeća ili kompanije u većinskom vlasništvu Rusa, ne mogu da uvoze i izvoze naftu.

On je kazao da Srbija traži rešenja i da su danas ljudi iz njegovog kabineta imali video-konferenciju sa partnerima iz EU.

“To se ne tiče samo uvoza nafte. Mi nemamo svoju naftu. Ovo se tiče mogućeg uvoza hemikalija koje su potrebne za rafineriju, a mi na to više nemamo pravo”, rekao je Vučić i naveo da “ne postojimo” ukoliko te probleme ne rešimo.

On je ponovio da je Srbija u teškoj situaciji, navodeći da nije u pitanju samo politika i politička odluka, već da je to suštinski i ekonomija.

Vučić je kazao da je veliko pitanje Rusija i Ukrajina žele prekid rata ili žele pobedu.

“Samo će zemlja biti mnogo više razrušena. Hoćete li vi prekid rata ili pobedu – to je pitanje za obe strane. A meni se čini da niko nije spreman na prekid rata uz kompromisno rešene, plašim se da svi čekaju pobedu. I ako je tako, ja večeras mogu da vam kažem da će biti samo lošije i da će dani, nedelje i meseci ispred nas biti samo gori”, rekao je Vučić.

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić rekla je da se iz situacije u kojoj ima pritisaka sa obe strane na Srbiju, izlazi čuvanjem državnog suveriniteta i integriteta.

Pravnik Milan Antonijević rekao je da Srbija može da pošalje mnogo jasnije poruke i da EU sa pravom očekuje uskladjivanje srpske politike sa EU.

“Od Srbije EU to sa pravom traži i EU očekuje sankcije i treba videti koja je mogućnost da tu Srbija zaštiti svoje interese”, naveo je on.