Vučić je na panelu “Novo evroazijsko svitanje” izjavio da se na države regiona Zapadni Balkan i Jugoistočne Evrope vrši pritisak kada sarađuju sa Kinom.

“Pitaju nas da li želimo u EU ili Kinu. Moramo da radimo za benefit naših država ne možemo da budemo uspešni bez velikih kineskih investicija, bez bliske saradnje sa njima i ljudi u Evropi to moraju da razumeju to”.

Predsednik Srbije je dodao da ti regioni imaju veću stopu rasta od Evropske unije navodeći da fleš-procena rasta država EU ove godine iznosi 0,6, a da za sledeću godinu poslednja predviđanja Svetske banke iznose 0,9 odsto.

“EU prognoze rasta su sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu. Naše malo rastu, ne vrtoglavo, ali i dalje rastu, što je dobro za nas. To znači da je naša ekonomija konzistentna. Kada govorimo recimo o stranim direktnim investicijama 60 do 64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32 do 33 odsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje”, rekao je on.

Vučić je kazao i da je Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana potrebna jača Nemačka jer njen ekonomski pad predstavlja problem i za države u regionu.

U debati na panelu “Novo evroazijsko svitanje” su učestvovali i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, Mirek Dušek iz Svetskog ekonomskog programa, premijer Gruzije Irakli Garibašvili, Cenk Alper turski biznismen i član Udruženja poslodavaca i industrije Turske i ministar ekonomije Kazahstana Alibek Kuantirov.