On je posle sastanka sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok kazao da je Nemačka „ubedljivo“ najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i najveći investitor u srpsku privredu.

„Srbija i Nemačka imaju odlične ekonomske odnose i danas nemačke kompanije zapošljavaju više od 75.000 ljudi u Srbiji. Trgovinska razmena iznosi 6,5 milijardi evra, nemačke kompanije su najveći investitor u Srbiji i na tome sam im veoma zahvalan“, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je sa nemačkom ministarkom razgovarao i o evropskom putu Srbije, zelenoj agendi i borbi protiv klimatskih promena, ali i o stanju u regionu.

„Govorio sam o promenama našeg Ustava i o neophodnosti daljih promena u oblasti vladavine prava. Važna tema je i stanje u regionu, za nas je od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti za ceo region. Nedvosmisleno sam govorio o poštovanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i pozicije Republike Srpske unutar BiH“, rekao je Vučić.

Ponovio je da dve zemlje imaju različite stavove po pitanju odnosa Beograda i Prištine, ali i da smatraju da dijalogom treba rešavati probleme.

„Zato je Srbija posvećena dijalogu u Briselu“, kazao je Vučić.

Dodao je da je sa nemačkom ministarkom razgovarao i o „svim važnim“ temama u Evropi i svetu, uključujući i dešavanja u Ukrajini, i da je poikušao da objasni poziciju Srbije.

„Zahvalan sam ministarki što me je saslušala jer Nemačka je najsnažnija zemlja u EU. Daćemo sve od sebe da dalje unapredjujemo odnose sa Nemačkom iako nažalost, imamo različite stavove po odredjenim pitanjima u našem okruženju“, kazao je Vučić.