Vučić je na svečanosti povodom 20. godišnjice osnivanja Bezbednosno-informativne agencije (BIA) rekao da je Beograd poslednjih nedelja “poput Kazablanke” po aktivnostima stranih obaveštajnih službi.

“Kad imamo goste iz Rusije, otkrivamo ljude zapadnih službi koji ih prate u stopu. Isto važi i kad dolaze gosti sa Zapada. To govori koliko su svi zainteresovani jedni za druge, ali i za ovo parče zemlje koje bismo hteli da sačuvamo za sebe i svoja pokoljenja”, rekao je Vučić u sedištu BIA u Beogradu.

Ocenio je da “živimo u vremenu u kojem je aktivnost službe najvažnija”, posebno kako je rekao, “prema spoljnom faktoru”.

“Sasvim bez naše krivice, upali smo u začarani krug iz kojeg kao da nema izlaza. Ako mislite da bi bilo dovoljno da sutra kažemo da uvodimo sankcije Rusiji, tapšali bi nas po ramenu pet dana i onda bi rekli da moramo da se odlučimo za budućnost i za ‘pravu stranu istorije’ koja nema mnogo veze s argumentima, već znači da ste na njihovoj strani u svakom trenutku”, kazao je predsednik.

Ocenio je da ta “prava strana” kaže Srbiji da se odrekne Kosova i Metohije, a da će zauzvrat dobiti “mali poklon”.

“Ako vam padne na pamet da odbijete samoukidanje, onda ste u problemu. Niko ne preti meni kao Aleksandru Vučiću, već neskriveno preti našoj zemlji i našem opstanku. Prvi put to govorim na ovako otvoren način. Kažu da su problem i izbeglice. I tu ćemo da se usaglasimo, ali ni to neće biti dovoljno, neće biti ni vest”, ocenio je Vučić.

Ocenio je i da je Srbija izložena pritiscima jer želi da ima pravo na sopstveno mišljenje.

“Čekaće nas teški izbori i mnogi problemi u budućnosti. Svuda su samo interesi. Tako će mnogi s Istoka da gledaju da budemo što više uvučeni u probleme, a o licemerju ovih sa Zapada da ne govorim. Ostaće malo nas koji imamo samo jednu zemlju, koji razmišljaju samo o interesima Srbije jer jedni bi da se dodvore zapadnim ambasadama, a drugi imaju apriori junački stav”, naveo je Vučić.

Pozvao je pripadnike BIA da “vole, čuvaju i štite Srbiju”.

“Od toga zahteva za BIA neću odustati”, rekao je Vučić kome je direktor BIA Bratislav Gašić uručio jubilarnu plaketu te službe.
Razgovor sa Lajčakom biće težak, rok za sporazum o Kosovu kratak

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je u Beogradu da će njegov današni sastanak s visokim predstavnikom Evropske unije, Miroslavom Lajačkom, biti “težak razgovor ozbiljnih, odgovornih ljudi”.

Na pitanje o tome da li je 2024. godina krajni rok za konačni sporazum Beograda i Prištine – kako se pominje, Vučić je rekao da je mnogo kraći rok koji njemu naveden.

“Meni nisu rekli 2024, meni su pominjali nešto mnogo manje, i to u nedeljama, čak ni u mesecima, oni sa kojima sam razgovarao”, izjavio je Vučić prilikom obeležavanja dvadeset godina od osnivanja Bezbednosno informativne agencije.