„U mojoj partiji postoji veliki interes da se ide na parlamentarne izbore, zajedno sa gradskim. Oni su to mislili do kraja godine“, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da nije saglasan sa tim oko parlamentarnim izborima.

Kako je naveo, država mora da bude iznad stranačkih interesa.

Vučić je rekao da Srbija nije završila izborni proces, ocenjujući da će kraj izbornog procesa biti 25. aprila, i dodao da očekuje da nova vlada bude formirana pre zakonom propisanih rokova, do avgusta.

Govoreći o predlogu lidera opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Djilasa o ponavljanju izbora na nekoliko mesta u Beogradu i predlogu da o tome razgovara sa predsednikom, Vučić je kazao da će se sastati sa njim i da je sastanak moguć u nedelju ili ponedeljak.

Vučić je naveo da je završeno brojanje glasova u Beogradu i da SNS i Socijalistička partija Srbije (SPS) imaju većinu, ali je dodao da sa liderom SPS Ivicom Dačićem nije razgovarao o koaliciji u Beogradu.

Vučić je ocenio da je „u domenu fantastike“ da koalicija okupljena oko Socijaldemokratske stranke predje cenzus ukoliko se ponove izbori na pet biračkih mesta u glavnom gradu, jer bi to značilo da se pozovu gradjani da svi glasaju za tu opciju a da SNS „nikoga ne izvede na izbore“.

Prema njegovim rečima, kao predsednik države ima obavezu da razgovara sa svakom strankom i koja nije prešla cenzus, „posebno sa strankom koja je osvojila više od 10 odsto“.

Vučić: Nad Srbijom u svakom trenutku lebdi pretnja sankcijama i zaustavljanja puta ka EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da nad Srbijom „u svakom trenutku lebdi“ pretnja sankcijama i zaustavljanja evropskog puta zbog odnosa prema Rusiji.

U prvom televizijskom gostovanju pošto je na izborima dobio novi petogodišnji mandat, Vučić je ponovio da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela niti jednu restriktivnu meru prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

„Gledaćemo da tako i ostane. Sve to moramo da izdržimo, da držimo pošten, častan i moralan kurs a da nemamo takvu vrsta pritiska da smo izolovani i da smo država parija već se s ponosom držimo kao neko ko je na evropskom putu ali ko neće da okrene ledja tradicionalnim prijateljima“, rekao je Vučić za Radioteleviziju Srbije (RTS).

On je kazao da je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom juče razgovarao o gasu, nafti i Naftnoj industriji Srbije (NIS) kao i o sukobu u Ukrajini.

„Razgovor je bio dobar i korektan mada ne mogu da budem potpuno otvoren iz razumljivih razloga. Ja ne mogu i neću da prihvatim da Putina nazivaju Hitlerom ili ludakom, nekim ko se histerično ponaša. On je smireno, racionalno razgovarao sa mnom i postigli smo značajan deo saglasnosti oko onoga o čemu smo pričali“, kazao je predsednik Srbije.

Upitan za današnje glasanje u Generalnoj skupštini UN gde je i Srbija glasala za suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, Vučić je rekao da je prvobitna odluka bila da Srbija bude uzdržana.

„Onda dobijete teške pritiske koji nemaju veze sa ličnim već ucenjuju zemlju pa kažu da se narednih dana odlučuje da li ćemo biti izuzeti iz paketa sankcija za naftu“, rekao je Vučić.

Dodao je da o pritiscima na Srbiju govori i incident sa jučerašnjeg leta aviona Er Srbije iz Moskve ka Beogradu kada se u blizini aviona srpske aviokompanije pojavio lovački avion NATO.

„Nedaleko od ruske granice sa Letonijom, ruska kontrola leta upozorila je posadu našeg aviona da proba da vizuelno identifikuje lovački avion u blizini, verovatno Eurofajter ili F-15 koji je leteo samo kilometar ispod našeg aviona. Zato ćemo sutra tražiti dodatne informacije od Rusa i NATO da vidimo ko se pravio pametan da sa lovcima ugrožava civile na nekom letu ili je to možda slučajnost“, rekao je Vučić.