Poseta Lavrova Beogradu zvanično je otkazana pošto su Severna Makedonija, Bugarska i Crna Gora odbile da daju dozvolu za prelet njegovog aviona.

„Nisam iznenadjen, ali morate da izrazite nezadovoljstvo pokušajem zabrane razgovora i sveukupnom atmosferom koja je napravljena vezano za dolazak Sergeja Lavrova u Beograd, koja postoji u Evropi i svetu“, rekao je Vučić gostujući na RTS.

Dodao je da dugo nije video takvu vrstu histerije prema jednoj maloj zemlji kao što je Srbija rekavši da histerija nije dolazila iz SAD, već iz malih zemalja koje „Rusiji ne smeju da kažu ništa“, pa žele da se „iživljavaju na malenoj Srbiji, od Karla Bilta do Hrvatske“.

„Bilo je bezbrojnih razgovora u kojima je traženo od Srbije da otkaže gostoprimstvo ruskom ministru spoljnih poslova“, rekao je.

Ponovio je da je Srbija osudila upad ruske vojske u Ukrajinu, ali da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije.

„Kome smo to na senku stali, kome smo bilo šta loše učinili, jesmo li bilo kome bilo šta oduzeli ili samo naše nepristajanje da budemo deo čopora je nešto što izaziva nečiju glavobolju“, rekao je Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da politika Srbije prema Rusiji nije hrabrost već „racionalan, razuman, umirujući put u Evropi u kojoj danas nije lako čuti glas razuma i glas dijaloga“, kao i da se ne radi o sticanju ili gubljenju poena.

„Nama je u Srbiju stiglo više zapadnih medija u prethodna 24 sata nego ne znam kad, čekajući da naprave sliku Vučića i Lavrova, ne zbog Lavrova i Rusije već da mogu da ocrne i napadnu Srbiju“, dodao je.

Vučić je naglasio da je u razgovoru od Lavrova želeo da traži protivpožarni helikopter jer se očekuje vruće leto.

„Ne smem da pitam. A hoćete li sutra nešto reći članici NATO Turskoj, pošto Lavrov ide u Ankaru. Hoćete da ih izbacite iz NATO pošto imaju 32 puta više letova nego što ih ima Srbija ka Rusiji. Izgleda da možete da budete bezobzirni samo prema jednoj maloj zemlji“, izjavio je predsednik Srbije.

Izrazio je zahvalnost nemačkom kancelaru Olafu Šolcu koji je rekao da će u Srbiju doći uprkos poseti Lavrova.

„Tih nekoliko sati sa kancelarom Šolcom su od velikog značaja za nas. Nemačka je za nas najveći trgovinski partner, najveći partner u svemu. On će naravno doći sa teškim porukama za nas, sa porukama koje se ljudima neće dopasti, ali ja volim otvoren razgovor i kada neko želi da vas čuje“, rekao je Vučić.

Šolc će u Beogradu i Prištini boraviti u petak, 10. juna.

Nakon toga odlazi u Solun, a sutradan, 11. juna, nemački kancelar odlazi u Severnu Makedoniju, a zatim i u Bugarsku.