Vučić je kazao da je nivo direktnih stranih investicija za 13,6 odsto veći u odnosu na kako je rekao, rekordnu 2021. godinu.

“To je neverovatan uspeh u godini rata u Ukrajini. Očekujem da to bude 63 odsto ukupnih direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu”, kazao je Vučić za televiziju Pink.

On je kazao da se promenila struktura investitora i da “mnogo više” kompanija iz Kine i Japana ulaže u Srbiju.

“Očekuje nas otvaranje treće fabrike kompanije Boš, pa Kontinentala. Imaćemo strahoviti rast zbog nemačkih kompanija”, rekao je predsednik.

Vučić je dodao da očekuje dalje pritiske na Srbiju u vezi Kosova i Metohije, ali i oko uvodjenja sankcija Rusiji.

“Možda ćemo morati to da učinimo ne pod pritiskom nego pod pretnjom nečega mnogo većeg. Nikad ništa ne obećavam, ali je moje možda mnogo više od nečije najtvrdje zakletve”, rekao je Vučić.

Vučić: Strane službe uništile projekat litijuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u Beogradu oko nove godine boravio “rekordan broj stranih špijuna” i da su strane službe uništile projekat eksploatacije litijuma u Srbiji.

Vučić je na eleviziji Pink rekao da su obaveštajni podaci koje je dobio potvrdili da je “Beograd za Novu godinu bio kao Kazablanka” i da “nema špijuna koji nisu okupirali naše hotele”.

“To nikad tako nije bilo, rekord smo postigli, takav broj špijuna od 20. decembra do 5. januara u Beogradu nije zabeležen od Drugog svetskog rata. Očigledno je da su mnogi spremali svašta, ali dobro. Znate, strane službe rade svoj posao, tako su nas uništili sa litijumom, ja sam jedini koji o tome smem da govorim. Direktno su nas strane službe uništile”, rekao je Vučić.

Komentarišući projekat eksploatacije litijuma u Srbiji koji je trebalo da sprovodi anglo-australijska korporacija Rio Tinto, Vučić je više puta ponovio da je učinjena greška što se odustalo, i da to nije bio samo “kompanijski rat” Rio Tinta i drugih kompanija, već “napad na Srbiju”, ali da on nije bio svesan “dubine tog napada”.