Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da od 27. maja neće više biti predsednik Srpske napredne stranke (SNS), ali je rekao da će ostati član te stranke.

“Formiram Narodni pokret za Srbiju oko Vidovdana, ali ostajem član SNS-a, mada se nadam da ćemo izabrati novo rukovodstvo. Taj pokret biće širi od SNS-a i voleo bih da ubacim i one ljude koji nisu u SNS-u. Još ne znam ko će me zameniti na čelu stranke, ali znam da će pojedini koji su izgubili funkcije napustiti SNS”, rekao je Vučić u emisiji na Prvoj televiziji.

Na pitanje kako će odgovoriti pripadnicima opozicije koji su osporili njegov legitimitet, predsednik je rekao da će im predložiti pokretanje ustavne procedure.

“Potrebno im je dve trećine poslanika, nek se sakupe svih 85, a ja ću im dodati koliko treba iz SNS-a. Kada izglasaju da je sporan moj legitimitet, idemo na referendum da vidimo želi li narod smenu predsednika. Biću predsednik dok me narod hoće, a kad narod bude mislio da sam izdajnik, lopov i da se ne borim za njihove interese, onda će prestati da budem predsednik”, rekao je Vučić.

On je ocenio da čak i oni koji ga mrze ga poštuju i da, imajući to u vidu, on već zna kakvi će rezultati biti ako dođe do referenduma.

Vučić oštro kritikovao zemlje Kvinte zbog izbora na Kosovu: Konačni cilj im je da slome Srbiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Beogradu oštro kritikovao zemlje Kvinte zbog stava da će rezultate predstojećih izbora na severu Kosova smatrati legitimnim iako na njima neće učestvovati predstavnici većinskog srpskog naroda.

Vučić je za televiziju Prva rekao da zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) “rade to zajedno jer moraju takozvano Kosovo da podrže i Srbiju da slome”, uz ocenu da im je to “jedini i konačni cilj”.

“Ovo je nešto najodvratnije i najpokvarenije što su mogli da urade. Sram ih bilo sve zajedno! Kompletnu Kvintu, sve te lažove! Možda će mene da slome, ali im neću dati da slome Srbiju”, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je cilj Kvinte da onemogući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

“Kvinta to radi zato što kada 2. maja neko iz srpskog upravljačkog tima bude predstavio nacrt Statuta ZSO, (premijer Kosova Aljbin) Kurti će da kaže da prihvata, ali da nema srpskih opština na severu Kosova koje žele da se priključe ZSO, jer će Kurti biti gradonačelnik i Severne Mitrovice i Zubinog Potoka i Leposavića i Zvečana”, rekao je Vučić.

On je kazao da će 23. april, kada će biti održani izbori u četiri opštine na severu Kosova sa srpskom većinom, biti “užasan dan” za demokratiju i “težak dan” za srpski narod.

Naveo je da nijednog srpskog kandidata u tri najveće opštine na severu Kosova (Severna Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić) neće biti, već jedino kandidati iz Kurtijevog Pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova, koju je osnovao bivši lider Kosova Hašim Tači.

“Od 15.000 ljudi u Leposaviću, u birački spisak je upisano 300 Albanaca, što je dva odsto. Izlaznost ni u jednoj opštini neće biti veća od tri ili četiri odsto. To će biti dan u kojem će i zvanično biti obeležena sramota Evrope i sveta zbog onoga što su organizovali, što pozdravljaju i što čine”, kazao je Vučić.

Vučić: Trudiću se da sačuvam mir gotovo po svaku cenu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane sa severa Kosova, gde se u nedelju održavaju lokalni izbori na koje su Srbi pozvani iz Beograda da ne učestvuju, da budu mirni “i da ih ne napadaju ni na jednom mestu”.

Vučić je za televiziju Prva izjavio da Srbija nije za sukobe, da “nije budala” i da je “borba sa NATO-m besmislana”, kao i da će se truditi “da sačuva mir gotovo po svaku cenu”.
“Daću sve od sebe da taj mir sačuvam, ali ako krenete na naš narod, šta je sledeći korak? Sledeći korak je da krenete da ih proterujete. To neću dozvoliti”, rekao je Vučić.

On je naveo da njega ne mogu da ucenjuju iz međunarodne zajednice “ostankom na vlasti” jer ima mandat još četiri godine, a za sledeći mandat po zakonu ne može da se kandiduje, kao i da to ne želi.

Povodom navoda da Srbija izvozi municiju u Ukrajinu, Vučić je rekao da srpske fabrike namenske industrije proizvode municiju koja se izvozi u Španiju i Tursku, a da je moguće da preko drugih zemalja ona završi u Ukrajini, ili Rusiji.

Vučić je rekao i da je kompletna proizvodnja vojnih oruđa i oružja u naredne tri godine naručena za Vojsku Srbije, i da se oruđe i oružje ne izvozi.

Vučić je prokomentarisao i izjavu specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je došlo do “velike evolucije u stavu” vlade Kosova, a posebno Kurtija, po pitanju ZSO.

“Oni nas zavitlavaju. Kurti nije ni lukav ni pokvaren, on zna da su oni na njegovoj strani, jer kad vam neko pusti ovakve izbore, da možete da radite šta hoćete, on zna da nikada neće morati da formira ZSO”, kazao je Vučić.

Naveo je da predstavnicima Kvinte “ne veruje ništa više” jer su ga “lagali od početka” i dodao da se “sve vreme radilo o tome kako će Srbiju da unize”.

Vučić je rekao i da će biračka mesta za lokalne izbore na severu Kosova biti u policijskim kontejnerima i stanicama.

“Možete li da zamislite takve izbore u centralnoj Srbiji? Šta bi rekao Fridom haus da mi imamo takve izbore”, kazao je Vučić i pozvao Srbe na severu Kosova da budu mirni u nedelju.

Vučić: Do kraja godine očekujem povećanje plata od najmanje 12 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u Srbiji neće biti smanjivanja plata i penzija, i da do kraja godine očekuje značajno povećanje plata u svim segmentima, od minimalca do plata u javnom sektoru, “od 13 do 14 posto, najmanje 12 posto”.
Vučić je za televiziju Prva rekao da se nada da će stopa privrednog rasta u prvom kvartalu biti “na nuli”, kao i da je Srbija među najmanje zaduženim zemljama u Evropi i svetu, sa “oko 52 posto zaduženosti od bruto društvenog proizvoda”.

Govoreći o Elektroprivredi Srbije, Vučić je rekao da će EPS nakon reforme biti “jedna od najboljih kompanija u ovom delu Evrope”, i da je potrebno isključiti politiku iz tog procesa.
Povodom protesta u EPS-u Vučić je rekao da su “uložene godine truda i godine rada da do reforme može da dođe”, a da se opozicioni političari, kad vide da se neko okupi pojave na protestu, jer “tog dana nemaju šta drugo da rade”, pa dođu da se slikaju.

Vučić: FK Crvena Zvezda platio porez, FK Partizan nije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je fudbalski klub Crvena Zvezda platio svoj dug od 7.3 miliona evra za porez, a da je fudbalski klub Partizan “u veoma lošem stanju” i da za sada porez nije platio.

Vučić je za televiziju Prva rekao da se nada da će FK Partizan “prihvatiti pomoć da se sagleda stanje njihovih finansija”.

“Da vidimo kako možemo da pomognemo, i znanjem, da se fiskalno konsoliduje taj klub”, rekao je Vučić.
Istakao je da FK Partizan ima “desetine i desetine miliona evra duga, i prema državi”.

Prema njegovim rečima, Košarkaški klub Crvena Zvezda duguje “oko milion i po” evra za porez, a Košarkaški klub Partizan, “oko 7.2 miliona” evra.