„Nikada nije bilo ni više pažnje ni energije usmerene na uspeh ovog projekta“, rekao je Vučić u Beogradu na otvaranju Samita lidera „Otvorenog Balkana“, inicijative u kojoj su pored Srbije i Albanija i Severna Makedonija.

Samitu predsedavaju i premijeri Albanije i Severne Mkedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, a prisutni su premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltije, ministar spoljnih poslova Madjarske Peter Sijarto i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu.

Vučić je istakao da je uspeh „Otvorenog Balkana“ i to što su Albanija i Severna Makedonija otpočele pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

„Uspeh ove inicijative nije mali, ali možemo brže, snažnije i bolje“, istakao je Vučić.

Naveo je da je posle uspostavljanje „zelenog koridora“ za brži promet prehrambenih proizvoda rast u razmeni te robe izmedju članica inicijative bio 17 odsto.

„Radimo na tome da dodatno smanjimo vreme čekanja na granicama“, rekao je Vučić i najavio da će danas biti potpisani dokumenti koji će obezbediti viši nivo ekonomske saradnje u okviru „Otvorenog Balkana“.

Ističući da su odnosi izmedju zemalja članica ove inicijative na istorijskom maksimumu on je izrazio želju da će joj se i druge zemlje regiona priključiti.