Uoči neformalne večere sa liderima sa Zapadnog Balkana, koju šef evropske diplomatije organizuje dva puta godišnje, Vučić je povodom najave šefice kosovske diplomatije Donike Gervale da će Kosovo sutra aplicirati za članstvo u Savetu Evrope rekao da je „očigledno da neki ljudi rade na destabilizaciji celog regiona i na destabilizaciji Srbije“.

„Večeras ću govoriti više o tome posle sastanka. Ako oni to urade, onda je jasno da za njih ne postoji ni Briselski ni vašingtonski sporazum ni Rezolucija SB UN 1244. U potpunosti ukidaju međunarodni pravni poredak. Biće interesantno da vidimo ko će sve od onih koji se zaklinju u poštovanje međunarodnog javnog prava da podrži nešto takvo. Mi ćemo odgovoriti odgovorno i ozbiljno i snažno štititi našu zemlju“, rekao je Vučić.

On je kazao i da ga na večeri „ne očekuju jednostavni razgovori“ zbog mnogih pitanja koja su iskrsla, ali da je Srbija „značajno opredeljena za ubrzanje puta u EU“.

„Verujem da će to biti uzajamno i uveren sam da možemo da postignemo konkretnije rezultate u toj saradnji. Očekujemo važne posete do kraja meseca“, kazao je Vučić.

Povodom današnjeg poziva šefa evropske diplomatije Žozepa Borela da oni na Zapadnom Balkanu koji se još nisu uskladili sa odlukama EU povodom rata u Ukrajini to učine, Vučić je upitao čemu persiranje, kada je Srbija jedina u regionu koja se nije pridružila sankcijama Unije Rusiji.

Vučić je komentarisao i navode da zemlje koje se ne pridruže sankcijama Rusiji više neće moći da učestvuju na sastancima sa EU.

„Oni (EU) su moćni i jaki, mi smo mali i slabi. Oni mogu da rade šta im je volja, a mi ćemo u skladu sa svojim interesima da donosimo odluke“, naveo je.