Nakon sastanka dvojice predsednika, sledi plenarni sastanak delegacija dve zemlje, a zatim će biti potpisan niz sporazuma o saradnji dve zemlje u prisustvu Erdogana i Vučića.

Za popodne je planiran srpsko-turski biznis forum, na kom je najavljeno učešće oko 500 privrednika iz oko 330 kompanija iz Srbije i Turske, iz sektora građevine, energetike, obnovljivih izvora energije, bankarstva, tekstila, medicinske opreme, prehrane i logistike.

Erdogan je juče doputovao u Beograd u sklopu trodnevne posete regionu. Pre Beograda boravio je u Sarajevu, a sutra će posetiti Hrvatsku gde će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima i otvoriti Islamski kulturni centar i džamiju u Sisku.

Vučić: Iduće godine Srbija dobija turske bespilotne letelice Bajraktar
 Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi da kupi turske borbene bespilotne letelice Bajraktar i da se nada da će to konačno biti sprovedeno u toku naredne godine.

Nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u Palati Srbije, Vučić je rekao da u svetu postoji veliko interesovanje za tu borbenu letelicu, ali da je Srbija stala u red i da ima razloga da se veruje da će to biti sprovedeno u toku naredne godine.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da plati za te letelice ne samo desetine već i stotine miliona evra.

Srbija i Turska potpisale sedam dokumenata o saradnji
Srbija i Turska potpisale su danas sedam bilatelarnih dokumenata o saradnji dve zemlje u raznim oblastima.

Potpisani su Protokol 1 vlada Srbije i Turske o izmenama i dopunama Sporazuma o uzajamanom ukidanju viza, sporazumi vlada Srbije i Turske o uzajmnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u oblasti inovacija u naprednim tehnologijama, memorandumi o razumevanju i saradnji u oblasti suzbijanja šumskih požara, medija i komunikacija, kao i u oblasti elektronske uprave.

Potpisan je i protokol o saradnji izmedju RTS i Turske radiotelevizijske korporacije.

Potpisivanju dokumenata i Palati Srbija prisustvovali su predsednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan.

Vučić: Trgovinska razmena Turske i Srbije podignuta na 2,5 milijarde
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je trgovinska razmena izmedju Turske i Srbije podignuta sa jedne na 2,5 milijarde i ocenio da je ovo zlatno doba odnosa Turske i Srbije.
Vučić je u Palati Srbija nakon sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kazao da turske investicije i dalje dolaze u Srbiju i da turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

„Biće obnovljeni mnogi kulturno-umetnički spomenici, uradiće se put Novi Pazar-Tutin od 22 kilometra, a tu je i most na Rači. Takodje, očekujemo da u kratkom periodu završimo i deonicu Kuzmin-Rača i da se tim putem spojimo sa Bosnom i Hercegovinom“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o ratu u Ukrajini, uvodjenju sankcija Rusiji i energetici.

„Naša Privredna komora otvoriće prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru“, rekao je on.
Vučić: Sledi nam hladna zima, a sledeća će biti polarna za celu Evropu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pred Srbijom važne odluke jer sledi teška jesen i još teža zima, a istakao je i da bi najbolje rešenje bio prekid rata Rusije i Ukrajine u šta, kako je rekao, ne veruje.

„Ova zima će za sve nas biti veoma hladna, a mislim da će sledeća biti polarna za celu Evropu, jer mi se čini da niko ne želi rešenje i plašim se da svi iščekuju poraz druge strane, a ne kompromis. Ako mislite da ćete lako vojnički da pobedite Rudsiju, nama ostaje da se dobro spremimo i za hladnu i za polarnu zimu“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše obraćanje javnosti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Vučić je nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da su najavljene mere EU razumne i dobre i da će Srbija razgovarati sa EK i zajedno sa Otvorenim Balkanom tražiti pomoć za uvoz struje, ali da će poštovati i mere štednje.

„Težak period dolazi za sve nas, vidim da se Evropa ozbiljno sprema, a najbolje bi bilo da se prekine rat i da obe strane teže kompromisnim rešenjima, ali ja ne mislim da je to moguće, pošto znam šta se odvija i ko koliko želi nečiji poraz“, rekao je Vučić.

Erdoganu je zahvalio na korektnosti i na tome što pokazuje respekt prema našoj zemlji i ima vremena da razmatra situaciju u regionu i, bez obzira na razlike, uvek insistira na miru i stabilnosti i pronalaženju diplomatskog rešenja.

Turski predsednik Erdogan izjavio je, odgovarajući na pitanje o Kosovu, da je spreman da pruži podršku na svaki način kako bi se postiglo rešenje.
„Videli smo pozitivne pomake i očekujemo pozitivno ubrzanje koje bi bilo održivo na Balkanu jer Balkan ne može da toleriše ovakav problem više“, rekao je Erdogan.