Dan uoči nastavka briselskog dijaloga na nivou glavnih pregovarača, Vučić je za televiziju Pink kazao da će ti razgovori biti “teško mučenje” i da “suštinski nije optimista”, ali da ne zna da li će biti pomaka ili ne.

“Suštinski problem nije ni šta će ko da kaže ni šta će ko da primeni. Mnogo je važnije da li mi možemo da normalizujemo odnose sa kosovskim Albancima. Plašim se da sa ovakvom vlašću u Prištini to nije realno”, kazao je Vučić na marginama Međunarodnog sajma vina “Vinitali”.

Naveo je da kosovska vlast “svakog dana izmišlja nove sukobe i provocira Srbe, uz beskonačne upade na sever i ubeđivanje ambasadora zemalja Kvinte da je to moralo da se uradi jer je reč o kriminalcima”.

Vučić je rekao da će Srbija ispuniti “sve što je rekla da će ispuniti” u okviru dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU.

Dijalog Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, biće nastavljen sutra u Briselu kako bi bili napravljeni prvi koraci ka implementaciji Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, o kojem su se lideri dve strane saglasili 27. februara.

Sastanak Petkovića i Bisljimija biće prvi susret u okviru dijaloga pod okriljem EU otkako su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti 18. marta u Ohridu postigli dogovor o Implementacionom aneksu tog sporazuma.

Vučić: Nije pravedno i nije pravično da vlasnik Informera Vučićević izdržava zatvorsku kaznu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da nije “pravedno i nije pravično” da vlasnik lista Informer Dragan J. Vučićević izdržava zatvorsku kaznu, na šta se Vučićević jutros javio i otišao u zatvor.

U javljanju za televiziju Pink iz Verone, Vučić je kazao da je Vučićevića tužio njegov “kolega, novinar” i da je njemu to “neshvatljivo” jer on nikada nije tužio medije za uvrede na njegov račun.

Vučićević je ušao jutros u Okružni zatvor u Beogradu na izdržavanje šestomesečne kazne, jer je odbio da plati novčanu kaznu na koju je osuđen zbog uvrede novinara Jugoslava Ćosića, koja mu je automatski preinačena u zatvorsku.

Predsednik Srbije je kazao da će se Vučićević zbog zatvorske kazne voditi kao osuđivano lice, navodeći da je to samo zbog toga što je “odgovorio na uvrede nekome”.

Vučić je “zamolio Vučićevića da razmisli o svojoj deci i da dopusti supruzi ili braniocu” da uplate iznos novčane kazne koji mu je preinačen u zatvorsku.

Napomenuo je da nema pravo kao predsednik da kritikuje rad pravosuđa, ali je nekoliko puta ponovio svoj stav da Vučićevićevo izdržavanje šestomesečne zatvorske kazne “nije pravedno i nije pravično”.

Vučić o izborima u Crnoj Gori: Ne padam u euforiju, videli smo kako je bilo sa Krivokapićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da “ne pada u euforiju” zbog rezultata izbora za predsednika Crne Gore na kojima je lider pokreta Evropa sad Jakov Milatović pobedio dugogodišnjeg predsednika Crne Gore, Mila Đukanovića.

Vučić je ocenio da su se politike koje vode Đukanović i vlast u Beogradu “skoro u svemu razlikovale” i da bi bilo dobro za obe države da bilateralni odnosi budu bolji.

“Ne padam u euforiju kako to Srbi neretko rade. Videli smo kako je to izgledalo sa (Zdravkom) Krivokapićem, videćemo kako će biti sa Milatovićem”, kazao je Vučić u uključenju za televiziju Pink iz Verone gde je prisustvovao sajmu vina VINITALY 2023.

Upitan za ocene da Đukanovićev poraz nagoveštava da će i sam izgubiti vlast, Vučić je rekao da ne mora da “pada sa vlasti” već da će sam da se skloni.

“Pustite Vučića, mnogo je gore što Srbija mora da bude ta koja će non stop biti optuživana iako nizašta nije kriva. Ne postoji u Sarajevu važna ličnost koja nije podržala Đukanovića, niko nije rekao da je to radila i Priština i gotovo sve zemlje Balkana. Srbija se s druge strane, nije mešala u izborni proces u Crnoj Gori već se ponašala odgovorno i korektno”, kazao je Vučić.