Premijer Srbije Aleksandar Vučić od danas je počasni građanin Novog Pazara, odlučili su na današnjoj svečanoj sednici jednoglasno odbornici Skupštine povodom 20. aprila, Dana ovog grada.

Gradonačelnik Meho Mahmutović dodelio je plaketu grada ambasadoru Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji Džuma Rašidu al Daheriju.

Odlučeno je i da na večerašnjoj Svečanoj akademiji povelju grada dobiju dr Rodoljub Stefanović, atletičar Asmir Kolašinac, dr Branko Đurović, dr Rade Prelević, Salih Prištevac, Milomir Petrović, Mithat Hajrović, hor Đulistan i posthumno dr Safet Skenderi.

Odbornici su jednoglasno usvojili predlog da se jedna ulica u ovom gradu nazove po tragično nastradalima zdravstvenim radnicima Dževadu Ljajiću i Miroslavu Veselinoviću.

Gradonačelnik Mahmutović ocenio je da je ovo veliki dan za ovaj grad, koji slavi 554. rođendan.

“Ljudi kojima smo dodelili zlatni ključ, plaketu i povelje su uradili mnogo za ovaj grad i za Novopazarce. Zahvaljujući premijeru Vučiću za kratko vreme je urađeno mnogo konkretnih stvari u infrastruktiri“, rekao je Mahmutović.

Odbornik opozicione Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) Admir Muratović rekao je da je zasluga vlasti i opozicije, pre svega građana Novog Pazara, što se ovaj grad u poslednje vreme predstavlja u boljem svetlu.

“Današnji Vučićev dolazak je dobar korak i dokaz da Srbija prepoznaje multietničnost društva i sastav građana koji u njoj žive. Potreba da se svaki deo zemlje barem delimično ravnomerno razvija nije bilo u vreme Vojislava Koštunice i Borisa Tadića, koji su nam donosili samo probleme“, rekao je Muratović.

Svečanoj skupštini nisu prisustvovali odbornici opozicione Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Centralni događaji obeležavanja rođenadana Novog Pazara je današnje postavljanje kamena temeljca za Dijagnostički centar, vrtić i školu na Dojeviću, kojim će prisustvovati premijer Vučić, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, kao i brojni drugi gosti iz zemlje i inostranstva.

Obeležavanje Dana grada počelo je u petak brojnim sportskim manifestacijama, maskenbalom mališana, izložbom, književnom veceri, kao i aukcijom slika.

Statutom grada Novog Pazara, 20. april je ustanovljen kao praznik grada, kada je za javna preduzeća, ustanove i druge gradske javne službe neradni dan.

A.Bajrović