“Pozivate nekoga da blokirate auto-puteve. Ne može i nema pravo policija da u tome učestvuje. Policija ima pravo jedino to da zabrani. Organizatori nisu pitali policiju, nisu ni prijavili nijedan skup”, rekao je Vučić.

On je rekao da je “ponosan na ponašanje državnih organa” tokom protesta, kao i da ne vidi da je problem to što je policija legitimisala gradjane.

Vučić se izvinio “pretučenim običnim gradjanima koji ništa nisu bili krivi jer su želeli negde da prodju”.

Kako je rekao “za one koji su počinili krivična dela podrazumevaju se krivične prijave, kao i za one koji su učinili prekršaje idu prekršajne prijave”.

“Jedina posledica svih ovih protesta je da je došlo do velike preraspodele glasova, pa su Zeleni uzeli glasove ovim tobože velikim partijama u opoziciji”, rekao je Vučić.
Dogovorena nabavka iz domaće namenske industrije u iznosu od 1,25 milijardi evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u naredne dve godine nabaviti ukupno 30 novih i polovnih vojnih helikoptera, kao i da će vojska nabavljati opremu i naoružanje iz domaće namenske industrije, za šta je u narednih pet godina planirano oko 1,25 milijardi evra.

Vučić, koji je na vojnom aerodromu “Narednik pilot Mihajlo Petrović” u Nišu prisustvovao prikazu sposobnosti helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Srbije i pripadnika 63. padobranske brigade, rekao je novinarima da su na toj vežbi uglavnom prikazani helikopteri nabavljeni u prethodne dve godine, a da se nove nabavke očekuju 2022. i 2023.

“Očekujemo tačno 30 helikoptera, od toga će biti 11 H145, četiri Mi-35, tri Mi-17, plus 11 Mi-35 polovnih, koje kupujemo od jedne članice Evropske unije. Tako da ćemo biti helikopterska velesila u ovom regionu”, rekao je Vučić.

Istakao je da je tokom boravka u Nišu imao sastanak sa ministrom finansija Sinišom Malim i predstavnicima svih fabrika namenske industrije i remontnih zavoda u Srbiji, na kojima je dogovoreno da se sa 145 miliona evra pomogne namenska industrija u prvom kvartalu 2022.

“Time ulažemo u striktnu kontrolu Ministarstva odbrane, time ulažemo u kupovinu novih proizvodnih pogona, novih mašina, nove opreme kako bismo mogli da osavremenimo naše fabrike, podstaknemo bolji proizvodni proces, veću ekonomičnost i rentabilnost i bolje proizvode za našu vojsku”, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, doneta je i odluka da se u narednih pet godina naruči, u iznosu od 1,25 milijardi evra oprema, naoružanje, orudja, vozila, municija, mine, rakete… od namenske industrije Srbije.
“To su velika ulaganja. Mi nismo uračunali ono što inače kupujemo od ruskih, francuskih i drugih partnera na medjunarodnom tržištu gde su ulaganja zaista ogromna”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao i da počinju razgovori za lovačko-bombardersku avijaciju, kao i pojačavanju kapaciteta batajničkog Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović”, koji radi remont aviona.

Poštujemo teritorijalni integritet BiH i integritet Republike Srpske u okviru BiH

Predsedik republike Aleksandar Vučić izjavio je danas u Nišu, povodom dešavanja u Bosni i Hercegovini, da se Srbija “neće mešati u unutrašnje stvari drugih država”.
Vučić je na konferenciji za novinare na vojnom aerodromu u Nišu rekao da je “politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i poštovanje integriteta Republike Srpske u okviru BiH”.
“To znači puno poštovanje Dejtonskog sporazuma. Srbija je i jedan od garanta Dejtonskog sporazuma, to je naša politika koja se nije promenila u proteklih 26 godina”, rekao je Vučić.
Vučić i Stefanović drugačije računaju plate u vojsci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je danas saopštenje Vojnog sindikata o lošem stanju u vojsci i rekao da “nije idealno, ali je mnogo bolje nego što je bilo”.
Saopštenje je ocenio kao mešavinu poluistina i istina, ali je istakao da je Vojni sindikat Srbije priznao da je zadovoljan modernizacijom i naoružanjem.

“Kad bi hteo da budem cinik rekao bih da nije bilo bolje kad sam ja bio ministar (odbane) i nasledio gotovo nepostojeću vojsku. Tada smo imali dve dvadesetjedinice (Mig-21), to je kao u mrtvačkom sanduku da letitii jednu dvadestdevetku (Mig-29) koja je stalno bila ne remontu”, rekao je predsednik u Nišu.

On je dodao da su od tog vremena do danas plate u vojsci porasle za 70 posto.

Obratio se saradnicima pitanjem kolika je prosečna plata u Vojsci Srbije, a ministar odbrane Nebojše Stefanovića rekao je da razvodnik i desetar prime po 58.000 dinara.

“Ne, naš pripadnik vojske prosečno primi 120.000, uz dežurstva, to su ukupna primanja, problem je što su nam opterećeni oficiri”, rekao je Vučić i dodao da kad je on bio ministar plata razvodnika i desetara je bila oko 36.000, a danas je 58.000.

“Nije dovoljno ali je mnogo više”, rekao je Vučić.

Dodao je da će vojska narednih godina 250 miliona evra godišnje da troši samo na domaću namensku industriju, a sa uvozom još 500 milona, i da su to enormna ulaganja u vojsku.

Vojni sindikat Srbije saopštio je ranije da je stanje u Vojsci Srbije daleko lošije od onog koje se prikazuje u javnosti i dodao da je u proteklih pet godina Oružane snage napustilo oko 10.000 obučenih profesionalaca.

“Jučerašnji sastanak predsednika Republike, sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, jasno je pokazao da se nastavlja trend urušavanja najvažnijeg vojnog resursa – ljudskog kadra, i da su sistem odbrane i njegova budžetska sredstva uzurpirani od strane trgovaca oružjem čijim interesima jedino služe”, naveo je taj sindikat.

//